Франция ще продължи да приема чужденци

1
Това каза Еманюел Макрон след приемането на спорен имиграционен закон
Това каза Еманюел Макрон след приемането на спорен имиграционен закон Снимка: Emmanuel Macron / Facebook

Това каза Еманюел Макрон след приемането на спорен имиграционен закон

Франция винаги е приемала и ще продължи да приема чужденци, по-специално кандидати за убежище и студенти, каза президентът Еманюел Макрон в първото си интервю след приемането на спорната имиграционна реформа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законът е необходимият резултат от компромис, каза още Макрон и допълни: "Политическият живот се състои от кризи, споразумения и разногласия".

Макрон беше изправен днес пред разцепление в управляващото мнозинство, след като парламентът прие по-строг имиграционен закон, подтикнал здравния министър да подаде оставка на фона на спорове около новото законодателство.

Новият закон предвижда по-дълъг срок, през който чужденците от страни извън Европейския съюз трябва да са работили във Франция, за да имат право на социална закрила, по-специално 30 месеца. Освен това се предвижда реформа на държавната медицинска помощ за чужденци от подобни държави, като неограниченият досега достъп за незаконно пребиваващи в страната чужденци ще бъде преразгледан.

Законът постановява, че френско гражданство по рождение вече няма да се дава автоматично, а родените във Франция деца на родители чужденци ще трябва да кандидатстват за гражданство при навършване на пълнолетие.

Хората с двойно гражданство, осъдени за умишлено убийство на полицай или държавен служител, ще бъдат лишавани от френско гражданство, предвижда новият нормативен акт.

Затегнати са и правилата за събиране на семейства на чужденци във Франция, като роднините на живеещи извън страната чужденци вече ще трябва да доказват наличието на стабилни доходи и здравна застраховка преди да могат да се съберат с тях на френска територия.

Желаещите да следват във Франция чуждестранни студенти, кандидатстващи за разрешително за пребиваване, ще трябва да внасят депозит за покриване на потенциални разходи за репатриране, гласи новият закон.

Освен това кандидатите за убежище, чието поведение представлява заплаха за обществения ред могат да бъдат настанявани в центрове за превантивно задържане, по-специално, ако има риск кандидатът за убежище да се укрие.

Законът обаче предвижда и отмяна на някои предишни ограничителни мерки, като непълнолетните чужденци вече да не могат да бъдат настанявани в центрове за задържане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари