Франция се закани на търговците на дребно на хранителни стоки, ако не намалят цените

0
Глобалните цени на едро на хранителните стоки са се понижили, но това не е достигнало до потребителите заради споразумение
Глобалните цени на едро на хранителните стоки са се понижили, но това не е достигнало до потребителите заради споразумение

Глобалните цени на едро на хранителните стоки са се понижили, но това не е достигнало до потребителите заради споразумение

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер обеща днес да предприеме действия срещу търговците на дребно на хранителни стоки, ако те не прехвърлят понижаването на цените на стоките на едро върху потребителите, които се борят да се справят с нарасналите разходи за живот, предаде Ройтерс.

Глобалните цени на едро на хранителните стоки са се понижили, но френските търговци на хранителни стоки на дребно и доставчиците им са се споразумели за средно увеличение на цените от 10 на сто в годишните преговори от март, които и според двете страни са били необходими, за да се покрият по-високите производствени разходи.

Льо Мер нееднократно призова през последните дни и двете страни да подновят преговорите, за да гарантират, че спадът на цените на едро на хранителните стоки ще достигне и до потребителите.

"Ако (търговците) не направят това, то ние ще ги призовем във финансовото министерство, а, ако и това е недостатъчно - ще използваме всичките си правомощия, за да гарантираме, че големите промишлени компании ще прехвърлят този спад и върху крайните потребители". Това заяви Брюно Льо Мер по време на посещение в компания в Северна Франция, предава БТА.

Той не уточни точно какви действия се предвиждат, но френските органи за защита на потребителите и конкуренцията отговарят пред Льо Мер, припомня Ройтерс.

Поставено под натиск заради прокарването на непопулярната пенсионна реформа, правителството на президента Еманюел Макрон полага усилия да покаже, че се справя с всекидневните проблеми на хората като покачващите се цени на хранителните стоки.

В резултат на споразумението между търговците на дребно и доставчиците цените на хранителните стоки във Франция са скочили с рекордните 15,8 на сто през март спрямо предходната година, ограничавайки спада на общата инфлация в страната само до 6,6 на сто, която в противен случай би се понижила още заради по-ниските цени на енергията.

Повишението е факт, макар и глобалните цени на хранителните стоки да са намалели през март за 12-и пореден месец и са се понижили с 20,5 спрямо рекордния си максимум, година след руската инвазия в Украйна, според данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

"Не разбирам защо, когато цените скочат, компаниите веднага пристъпват към повишение, но, когато цената на пшеницата се понижи, са нужни три месеца, за да поевтинеят макаронените изделия. Това е неприемливо", коментира Льо Мер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари