НА ЖИВО: Франция празнува 230 години от революцията

0
С традиционния военен парад по авеню „Шан-з-Елизе“ ще започнат днес тържествата
С традиционния военен парад по авеню „Шан-з-Елизе“ ще започнат днес тържествата

С традиционния военен парад по авеню „Шан-з-Елизе“ ще започнат днес тържествата във Франция по случай националния празник и 230-ггодишнината от Великата френска буржоазна революция през 1789 г.

Програмата включва спускане от площад "Етоал-Шарл де Гол", където еТриумфалната арка, към площад „Конкорд“ на 4299 военни, 169 военни машини, 237 конници. Над тях ще прелетят 67 самолета и 40 хеликоптера. Всичко това ще струва около 3,5 млн. евро според информация на в. „Фигаро“.

Войници от десет държави, които се включиха в Инициативата за европейска намеса, предложена миналата година от президенат Еманюел Макрон, ще поведат шествието. Освен Франция това са Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Испания, Португалия, Финландия и Холандия. Смисълът на инициативата е да развие „обща стратегическа култура“ , която е необходима за изграждането на обща европейска стратегия за отбрана и сигурност.

Сред официалните лица на парада се очакват германската канцлерка Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Финландия Саули Нинистьо, чиято страна е ротационен председател на ЕС, Дейвид Лидингтън, който е заместник на британската премиерка Тереза Мей и др.

„Жълтите жилетки“, които претендират, че са продължители на бунтовния дух от 14 юли 1789 г., поискаха да имат свое представителство на празника, но властите им отказаха. За да не се стигне до провокации, редът ще бъде пазен от 2500 полицаи. Гражданите ще бъдат пропускани през контролни пунктове.

През целия ден ще има концерти и спектакли на открито, а вечерта ще бъде главното представление на Марсово поле в подножието но Айфеловата кула. Кулминация ще бъде 30-минутна заря над Айфеловата кула.

В Ница за първи път след атентата, извършен преди 3 години на 14 юли, ще има заря по повод националния празник. В атентата, при който френски гражданин от тунизийски произход, вряза камион в празнуващото множество, загинаха 86 души, а над 430 бяха ранени. Отговорност за атаката пое Ислямска държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари