Франция отбелязва националния си празник

2
5000 пехотинци, около 160 бойни машини и десетки самолети и хеликоптери ще демонстрират френските военни сили
5000 пехотинци, около 160 бойни машини и десетки самолети и хеликоптери ще демонстрират френските военни сили Снимка: ЕПА / БГНЕС

5000 пехотинци, около 160 бойни машини и десетки самолети и хеликоптери ще демонстрират френските военни сили

Франция посреща националния си празник, разтърсена от неотдавнашните размирици. Индия е почетният гост на тазгодишния военен парад.

От рано сутринта парижаните се стичат към булевард "Шанз Елизе" за тържествения военен парад. Нощта е преминала без инциденти: снощи трамваите и автобусите снощи бяха спрели, забранена е продажбата на пиротехника. Градовете, които пострадаха най-тежко от безредиците, отмениха традиционните фойерверки, но Париж няма да се лиши от пищния спектакъл край Айфеловата кула.

Парадът ще започне с военни части на Индия - почетен гост на тържеството и важен клиент за военните технологии на Франция. Присъствието на трибуната на индийския премиер Нарендра Моди обаче предизвиква критиките на защитниците на човешките права.

5000 пехотинци, около 160 бойни машини и десетки самолети и хеликоптери ще демонстрират френските военни сили. Също толкова мащабна е и полицейската охрана: 45 000 полицаи из страната, 10 000 само около Париж.

Размириците в страната промениха програмата на президента Макрон, който отмени планираното интервю по социални теми и подготвя друго изявление за близките дни.

Президентът Румен Радев поздрави френския си колега Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република.

„Ценим изключително високо отличните отношения и конструктивно взаимодействие с Вашата страна, която е наш стратегически партньор и съюзник“, заявява Румен Радев в поздравителния си адрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари