Франция, Италия и Испания отчетоха сериозен спад в смъртността

0
Редица европейски държави продължават да облекчават ограниченията върху населението заради коронавируса
Редица европейски държави продължават да облекчават ограниченията върху населението заради коронавируса Снимка: © Ludovic Marin, AFP

Франция, Италия и Испания са отчели най-ниските нива на смъртност от коронавируса от седмици насам и се подготвят да облекчат ограниченията върху гражданите си, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Франция регистрира 135 жертви за денонощие, а Испания – 164, най-малко от средата на март досега. Броят на смъртните случаи в Италия – 174, пък е рекордно нисък за последните два месеца.

Великобритания остава третата по смъртност страна в света след САЩ и Италия с 315 нови. Властите в островната държава обаче твърдят, че разпространението на заразата е достигнало своя връх и броят на новите пациенти, приети в болници, намалява.

- След двумесечна блокада в Италия от днес са разрешени разходките в парка и посещението при роднини, съобщи БНР. Властите препоръчват да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията. Ресторантите могат да отворят, за да приготвят храна за вкъщи. Подновява се и търговията на едро и частните строителни обекти. На работа ще се върнат около 4,5 милиона души.

- Редица магазини отварят в Португалия и Гърция. В южната ни съседка от днес гражданите могат да излизат без да изпращат SMS или да имат писмено разрешение. Църквите отварят врати за индивидуални молитви. Отварят се и някои администрации. В болниците се подновяват плановите операции и консултациите. Разрешават се и индивидуалните спортни занимания на открито.

- В Унгария пък могат да отворят някои магазини и музеи, както и външната част на ресторантите и хотелите, също и басейните. Ограниченията обаче остават в сила за столицата Будапеща, където са общо 70 процента от регистрираните случаи в страната.

- От днес Белгия влиза в първата фаза от смекчаването на карантинните мерки. Макар че работата от дистанция остава приоритетна, от днес се възстановяват дейностите между професионалните групи, по-известни като "бизнес ту бизнес".

Отварят врати галантериите и магазините за платове, което ще позволи на хората да си купуват материал, от който да си правят маски. Носенето им става задължително в обществения транспорт. Започва и постепенното завръщане към класическото здравеопазване, което да позволи на хората, например хронично болните, да се лекуват нормално.

- В Косово от днес мерките също са по-леки, след като броят на заразените намаля, а на оздравелите се увеличи. Карантината в няколко града се отменя, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди и след обяд. Подновяват работа строителите, както и някои дейности в сферата на услугите.

- Поредно смекчаване на ограниченията влиза в сила в Хърватия. Първата фаза на смекчаване стартира на 27 април – беше възобновена работата на обществения транспорт, библиотеки, музеи, пазари, магазини, включително книжарници. В рамките на втората фаза от падане на ограниченията се възобновява изцяло дейността на обществените и частните здравни заведения, с изключение на специализираните институции за инфекциозни заболявания, които се борят с коронавируса. Салоните за красота и фитнес залите ще отворят със стриктно спазване на епидемиологичните мерки.

- Властите в Полша от днес започват втората фаза на премахване на ограниченията, наложени в средата на март, за да противодействат на разпространението на новия коронавирус. На първия етап, на 20 април, гражданите получиха разрешение да се разхождат и да спортуват на открито, като спазват социална дистанция от поне два метра и покриват носа и устата си с маска или шал. Вторият етап включва откриването на търговски центрове, хотели, библиотеки и музеи.

От 4 май туристическият сектор в страната постепенно ще започне да се връща към нормалния си живот - разрешено е да работят хотели и да се наемат краткосрочно жилища. Има и ограничения. Вътрешните зони за релаксация, басейни и бани трябва да останат затворени. Спортисти и граждани, водещи активен начин на живот, получиха нови възможности от понеделник. От тук нататък им е позволено да използват спортни съоръжения на открито - футболни игрища, баскетболни игрища и тенис кортове. До шест души ще могат да тренират едновременно, като вече не е задължително спортуващите да носят маски.

- Европейският съюз ще проведе днес международна донорска видеоконференция, целяща да събере 7.5 милиарда евро за борба с коронавируса, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Набраните средства ще бъдат вложени в разработване и прилагане на методи за диагностика, лечение и ваксинация срещу COVID-19. Решението за свикване на този форум бе обявено в средата на април от ръководителя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

- Броят на потвърдените случаи на заразяване в Германия са 163 175, а близо 6 700 души са починали, съобщи института „Робърт Кох”. Около 132 700 души са се излекували. Най-голям брой заразени са открити в Бавария (42 997), Северен Рейн-Вестфалия (33 560) и Баден-Вюртемберг (32 411). В столицата Берлин от началото на пандемията са регистрирани 6010 случая на инфекция с COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари