Форум в Русе: Служителите на МВР се оплакват от ниско заплащане и „лоши началници“

2
Един от най-сериозните проблеми е свръхнатоварването – масови са случаите с извънреден труд по 380 часа годишно или два месеца
Един от най-сериозните проблеми е свръхнатоварването – масови са случаите с извънреден труд по 380 часа годишно или два месеца Видео: Русе Медиа

71% от всички интервюирани смятат, че основен проблем в МВР е заплащането, 32% – слабата кадрова политика, 29% – лошите материални условия, 24% – липсата на доверие от обществото

„Рискът, стресът и проблемите в МВР: възможните и устойчиви решения“ – това бе темата на регионалния форум в Русе, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР, предаде Русе Медиа

Резултатите от проведеното изследване в 28 фокус групи от всички структури на МВР в страната бяха представени от председателя на СФСМВР Валентин Попов, зам.-председателя на УС Вергил Христов и члена на УС Иван Димитров от Русе

Проблемите, които идентифицира изследването, са: ниският статус на МВР и неговите служители, слабата кадрова политика, неефективната селекция и неадекватна подготовка, грешките в кариерното развитие. Има напрежение между ръководния и изпълнителния състав, като един от основните проблеми е образът на „лошия началник“. Според изследването този вид началник е с ниска интелигентност, меркантилност, мързел, страх, несправедливост, интригантство, раболепен пред висшестоящите, унижаващ и измъчващ подчинените, бюрократ, непрофесионалист. Служителите на МВР определят още като проблеми ниското заплащане, лошата организация на работата и мизерията. Тези, които биха напуснали, биха го направили заради по-добра работа и по-добро възнаграждение.

71% от всички интервюирани смятат, че основен проблем в МВР е заплащането, 32% – слабата кадрова политика, 29% – лошите материални условия, 24% – липсата на доверие от обществото.

79% искат по-високи заплати, което обаче се случва само след протест. 55% настояват да се спре увеличаването на пенсионната възраст, тъй като един 55-годишен охранителен полицай не е полезен за обществото и за себе си. В Европа съществува т.нар. „хоризонтална кариера“- започва се в патрулно-постова служба, на около 45 години човекът отива на друга по-спокойна, но все още активна служба, на 55 години отива на трета. През цялото време се използва най-доброто от функционалното му състояние.

Стресът на работното място в сектора на сигурността е огромен, а политики за справяне с него липсват. Един от най-сериозните фактори е свръхнатоварването – масови са случаите с извънреден труд по 380 часа годишно или два месеца. Това не позволява на служителите на реда да се възстановят,за да работят пълноценно.

За да има промяна, решенията трябва да бъдат насочени първо към повишаване на качеството на предоставяната услуга „сигурност“, утвърждаване на минимални стандарти за професионално обучение, оборудване, екипировка и време на реакция на служителите в МВР. Това неминуемо ще доведе и до повишаване на общественото доверие и имиджа на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    селянин
    А какво да кажем за полицаите на село! Няма един ! И елате ни вижте как пием пред магазина и си караме колите,спокойствие.Да живее демокрацията.
  • 16
    6
    Христов
    В сравнение с други гилдии тяхното е по-вече от добро. Хайде стига са ревали . Само се крият по улиците и глобяват забраванковците за колани и фарове и май туй е единственното което вършат. Тез дето работеха ги поизгониха.
  • 17
    5
    бах ти глупаците
    Служител на МВР ...стотици служители на МВР можеха да се видят при раздаване на заплатите.Сега сигурно ги превеждат по карта.Но от Русе до Варна ..нито едно ченге на пътя.От Русе до София ...рядко някое гламаво ченге около Плевен .Пиеш,дрогираш се ,караш,...само да не се забиеш в канавката.Няма кой да те хване.Това е демокрация.Ченгетата са виртуални ..или само около Народното събрания при протести.Че чак от цяла България ги командироват..Сакън..в София са малко.
  • 4
    4
    Спокоен
    Вижте, и тяхната не е лесна. Понеже са ме привиквали да давам обяснения. Пример: Съседка на 85+. С очевидни възрастови изменения в мозъка. Абсурдни сигнали, но полицая е длъжен да ме привика. Бе бягам от работа да му пиша на ръка /АБСУРДНО/ обяснения. Полицая се чувства неудобно, аз също /не съм писал ръкописно от 20 години/. Аз лично им съчувствам за определени ситуации.
  • 32
    3
    Търтеи
    Лесно е, бе: напускайте системата на МВР! Навсякъде се търсят бачкатори за по 1000 лева заплата! Е, вярно, няма пари за порцион, няма за работно облекло, няма два месеца отпуск през годината, няма безплатни почивни бази по морето и в планината, няма 20 заплати при пенсиониране и пенсия на 50 години, няма и от къде да прибирате такса *спокойствие* на казината в Русе, няма и рушветчета от прегрешили шофьори, няма и дремане по патрулките в парка или чесане по мъдите с ръцете в джобовете. Само здраво бачкане. За едни хиляда левчета. Идвайте, чакаме ви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари