"Фондът на фондовете" ще отпуска безлихвени кредити до 50 000 лева за микрофирми

0
Институцията ще облекчи кандидатстването за финансовите инструменти
Институцията ще облекчи кандидатстването за финансовите инструменти

Ръководството на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“, популярен като Фонда на фондовете, представи нови облекчения, които целят преодоляване на очакваните негативни последици върху икономиката вследствие на COVID-19

Чрез три инструмента институцията ще финансира компаниите, които имат затруднения. Кандидатстването се осъществява чрез представяне на бизнес план пред търговските банки, предава bTV.

  • Портфейлна гаранция: 

Този продукт представлява комбинация от публичен и частен ресурс, до който ще се облекчи кандидатстването за кредитиране. Инструментът предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. кредити. 

Целта е да се обезпечат дългосрочни кредити до 10 г. Предвижда се компаниите, които запазят своите служители да се възползват от безлихвен кредит за периода на кризата. Има опция за гратисен период за изплащане на главницата или лихвите. 

  • Инструмент за малкия бизнес: 

Този продукт вече съществува в портфолиото на Фонда на фондовете. Насочен е към малкия бизнес с кратка или никаква история и самонаетите лица. Целта е да се запази заетостта при микро предприятията. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност за увеличаване, ако средствата бъдат изразходвани. 

Инструментът е таргетиран към лица, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции

На тези лица ще бъдат отпускани безлихвени кредити до 50 хил. лв., за които ще има облекчена процедура за кандидатстване. 

  • Инструмент за стартиращи компании: 

Този продукт ще предоставя кредитиране на стартиращи компании, занимаващи се с високи технологии. И тук процедурата за кандидатстване ще бъде облекчена. От Фонда обясниха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата. 

Фондът на фондовете ще продължи да финансира общините, които и в момента развиват с инфраструктурните проекти, които развиват градската среда. По това перо има отделени 350 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари