Фонд „Земеделие” бави плащания за 800 000 лева на фирми

0
Доставчиците вече втори месец чакат парите, които са заработили
Доставчиците вече втори месец чакат парите, които са заработили Снимка: БГНЕС

Държавен фонд “Земеделие” бави плащания за близо 800 хил. лв. на фирми, доставяли през изминалата учебна година плодове и мляко в училищата.

За проблема съобщиха доставчиците, които вече втори месец чакат парите, които са заработили, пише Труд.

Оказва се, че Фондът няма как да изплати направените разходи на фирмите по схемите за “училищен плод” и “училищно мляко”, когато срещу тях има подаден сигнал, който е препратен или постъпил в прокуратурата. Според представителите на фонда изплащането щяло да се случи след произнасяне на прокуратурата, че няма нарушение.

За схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” фонд “Земеделие” трябва да изплати одобрените суми на доставчиците в срок от 3 месеца от подаване на техните заявки за плащане. Учебната година отдавна приключи, а плащания към доставчиците все още няма.

“Проблемите са поставени на масата пред отговорните лица преди повече от два месеца и до настоящия момент е факт единствено неглижирането им и откритото нежелание за вземане на мерки”, категорични са представителите на фирмите. Те призовават забавените плащания, включително и
разходите за раздаване на продуктите, да се изплатят до края на август, иначе ще търсят парите си от училищата.

От Държавен фонд “Земеделие” обясниха още, че след подаване на заявка за изплащане на средствата има тримесечен срок, в който документите се обработват, и ако те са непълни, се изпраща писмо за допълнителна информация. От момента на изпращане на писмото срокът спира да тече. Експертите призоваха участниците по схемите да изпращат пълни и добре окомплектовани документи, за да няма забавяния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари