"Фолксваген" може да рестартира производството си следващата седмица

0
Първият завод, който ще отвори врати наново, е фабриката на "Фолксваген" в Цвикау в източната част на Германия
Първият завод, който ще отвори врати наново, е фабриката на "Фолксваген" в Цвикау в източната част на Германия

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) обяви, че може да започне рестартиране на европейските си заводи още през следващата седмица, след като компанията спря работа за месец, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщава финансовата агенция MarketWatch, предаде БНР.

Първият завод, който ще отвори врати наново, е фабриката на "Фолксваген" в Цвикау в източната част на Германия, която се очаква да възобнови производството на 20 април. Заводът, който преди Втората световна война беше на компанията "Ауди" (Audi), станала в последствие филиал на "Фолксваген", е в процес да се превърне в предприятие за електрически автомобили, преобразувайки производството на своята водеща марка "Голф"  (Golf) в нов изцяло електрически автомобил ID-3.

Другите германски фабрики на компанията, включително основният ѝ завод във Волфсбург, както и фабриките в Братислава (Словакия), Португалия, Испания, Русия и заводите в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико, трябва по план да възобновят производството си през май.

Около 80 000 служители на Volkswagen от Германия влязоха в правителствената схема за намалено работно време, след като немските фабрики на компанията бяха временно затворени през миналия месец. Това даде възможност на компанията да получи държавна помощ, за да продължи да изплаща заплати на работниците, запазвайки по този начин своя персонал.

Заводите на "Фолксваген" в Китай, където компанията генерира около 40% от годишните си продажби, възобновиха работата си от февруари и вече работят на около 60% от предкризисния си капацитет, заяви говорител на концерна.

С оглед на завръщането на служителите на работа "Фолксваген" въведе широка гама от мерки за безопасност, насочени към предотвратяване на възникване на вирусно огнище сред работната сила. Всеки, който влиза във автомобилните заводи, е подложен на проверка на температурата, като в същото време на неработещи в предприятията лица е забранено да ги посещават. След като влязат вътре, работниците не могат да се събират на групи и трябва да носят предпазни маски. Заводските кафенета са затворени и работниците са длъжни да ядат на работните си места и да поддържат дистанция от другите служители.

Служителите на "Фолксваген", които изграждат компоненти като двигатели и трансмисии, вече започнаха да се връщат на работа в заводите в Брауншвайг и Касел още на 6 април, докато заводите в Залцгитер, Кемниц и Хановер започнаха да работят отново на 14 април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари