Фолклорен конкурс ”Дунавски славеи” ще се проведе в Русе

0
В него ще вземат участие над 500 души
В него ще вземат участие над 500 души Снимка: Кадър YouTube

Предстои ХII-то издание на Националния фолклорен конкурс ”Дунавски славеи” за изпълнители на народна музика /деца и младежи/ – певци и инструменталисти, организиран от Общински детски център за култура и изкуство - Русе.

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече трета година и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност на класиралите се на І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място от Втора и Трета възрастови групи при индивидуалните изпълнители да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия или с еднократно финансово подпомагане.

Интересът към конкурса от години е голям, а в последните няколко години се радва на многобройни участници от цялата страна.

Тази година в различните раздели и категории за призове ще се борят над 500 участници, които ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Акад. проф. Милчо Василев - Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив. Членове на журито тази година са:

- Сашка Ченкова - преподавател в Националното училище за фолклор ”Филип Кутев”, град Котел и в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”

- Илка Александрова - народна певица

- Владимир Минчев - преподавател по акордеон в НУИ ”Проф. Веселин Стоянов” - Русе

- Цветан Банев - народен певец.

На 8 март конкурсът ще се проведе в Зала ”Европа” на Доходното здание от 13 ч.

На 9 март конкурсът продължава от 9:30 часа, но вече в две зали - в Зала ”Европа” на Доходното здание и Пленарна зала на Община Русе. Вечерта от 18 ч. в Пленарната зала ще се състои Гала концертът и Церемонията по награждаването на първенците, където специално участие ще вземе народната певица Илка Александрова.

Конкурсът се провежда със съдействието на „Общински пазари” ЕООД.

ВХОД СВОБОДЕН!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари