Флотската кула отваря врати за посещения в Световния ден на метеорологията

1
Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни на 23 март от 11:00 до 13:00 часа и от 14:30 до 16:30 часа
Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни на 23 март от 11:00 до 13:00 часа и от 14:30 до 16:30 часа Снимка: Facebook

Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни на 23 март от 11:00 до 13:00 часа и от 14:30 до 16:30 часа

На 23 март 2023 година, Флотската кула в Русе ще отвори своите врати за посетители по повод Световния ден на метеорологията. Инициативата за отбелязването му е на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и Националният институт по хидрология и метеорология.

В празничния ден посетителите ще могат да разгледат музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където през 1860 година са започнали първите метеорологични наблюдения у нас. Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни от 11:00 до 13:00 часа и от 14:30 до 16:30 часа.

Музейната сбирка бе открита през 2015 година. Тя е създадена по идея на работещите в дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ на Агенцията, които решават, че за широката общественост би представлявал интерес да се запознаят с някои от уредите, използвани за метеорологични и хидроложки измервания в годините назад. Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е свързана с влизането в сила на Конвенцията, с която през 1950 година се създава Световната метеорологична организация. На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби. През настоящата 2023 година всички инициативи, свързани с деня, ще бъдат под наслов „Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Да ви го начукам!
    Защо пак в работно време?!! Не можете да накарате служителите си (срещу заплащане, естествено!) да дойдат извънредно някоя събота ли?
  • 5
    2
    Евентуален посетител
    Браво! Ама това е четвъртък и сме на работа.
  • 10
    1
    плюс-минус
    Ще бъде интересно за русенци и гостите на града, ако Флотската кула стане постоянно място за посещение и разглеждане. Ще бъде любопитно и за децата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари