Флакони от райски газ се търкалят по детските площадки в Русе

0
Макар и да не е забранен за продажба, прекомерната му употреба може да доведе до нежелани странични ефекти, казват специалистите
Макар и да не е забранен за продажба, прекомерната му употреба може да доведе до нежелани странични ефекти, казват специалистите Снимка: БНТ

Употребата на райски газ е новият хит за забавление сред русенските тийнейджъри. Много от детските площадки в града са осеяни с флакони от „райски газ"

Макар и да не е забранен за продажба, прекомерната му употреба може да доведе до нежелани странични ефекти, казват специалистите пред БНТ.

Флакони от райски газ са разпръснати на тази детска площадка, където до полунощ купонясват ученици.

От Превантивно-информационния център към Община Русе казват, че при посещенията си в училищата учениците им споделяли, че нямат притеснения да си купуват флаконите.

"Можеш да ги намериш по дискотеките, в училища, даже в интернет. Лесно се намират според мен", казва Теодор Цветков, старши експерт в Превантивно-информационния център.

Двуазотният окис се използва като упойка. Тъй като при вдишване предизвиква еуфория, е известен и като „райски газ", но освен това причинява и леко замайване, разфокусиране на зрението, прилив на енергия.

Въздействието му трае около 2 - 3 минути. В интернет един флакон може да се намери за лев, а по дискотеките се продава за пет. Прекомерната му употреба обаче може да предизвика гадене, а дори и натравяне.

"Ако предозираш може психически и физически да повлияе на тялото", каза Теодор Цветков.

Въпреки това „райският газ" не е забранен у нас, както и в повечето европейски страни. От центъра отчитат и още една негативна тенденция - расте и броят на младежите, пробвали поне веднъж някакъв наркотик - близо 90% от тийнейджърите, най-често - марихуана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук