Физиотерапевт: Световъртежът може да е предизвикан от вирус, дори стрес

0
Диагностиката при отоневролог може да ви прати за вестибуларна рехабилитация и да предотврати излишна тревожност
Диагностиката при отоневролог може да ви прати за вестибуларна рехабилитация и да предотврати излишна тревожност Снимка: Balance clinic / Facebook

Диагностиката при отоневролог може да ви прати за вестибуларна рехабилитация и да предотврати излишна тревожност

Обикновено със застудяването хората, предразположени към световъртеж и нарушено равновесие, зачестяват с оплакванията. Ако се пренебрегнат симптомите обаче, може да се стигне до тревожност и депресия.

Най-често от това се оплакват хората между 30 и 50 години, обясни в ефира на БНР - Радио София Явор Маринов, кинезитерапевт, специалист по вестибуларна рехабилитация и един от четиримата основатели на първия у нас специализиран за диагностика, лечение и рехабилитация при световъртежи. Жените по-често страдат от тези отклонения на баланса.

В световен мащаб социалната значимост на проблема нараства, у нас – също.

Най-често причините са банални – прекарана настинка, вирус, възпаление във вестибуларния апарат или дори стрес, а често пъти – комбинация от предпоставки.

Маринов поясни, че вестибуларната рехабилитация цели да адаптира нервната система и тялото към съответния проблем – с упражнения, бързо и безболезнено.

Като медицинско направление тя навлезе преди 10 години и днес в него се прилагат всички съвременни подходи, увери специалистът.

Този вид рехабилитация може да се прилага и в домашни условия и е полезна при всички случаи на световъртеж, независимо от причините.

Подобрението може да се почувства още след първата или втората седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари