Фирмите за бързи кредити мамят с лихви "свеж въздух"

0
От Сдружението за правна помощ на потребителите съветват хората да не прибягват към бързите кредити, а ако го сторят, да четат внимателно договора
От Сдружението за правна помощ на потребителите съветват хората да не прибягват към бързите кредити, а ако го сторят, да четат внимателно договора Видео: БНТ 2

Увеличават се жалбите на хора, взели бърз кредит, в който попадат редица неустойки и клаузи, задължаващи ги да платят много повече от отпуснатата сума.

Често кредитополучателите биват мамени с неустойка „поръчител“ или начислена лихва „свеж въздух“. От Сдружението за правна помощ на потребителите препоръчват хората да бъдат особено внимателни с при теглене на така наречените бързи пари, които крият много подводни камъни, съобщава БНТ 2.

Тази жена не желае да показваме лицето й. Наричаме я Мария. За последните четири години е изтеглила над 10 бързи кредита от различни кредитни институции.

До момента Мария е била изрядна при връщане на сумите и не е давана на арбитражен съд. Но е била заплашвана многократно, че това ще се случи, ако закъснее с вноските. Освен че трябва да върне парите със 100% отгоре, то в договорите ѝ попадат различни нестандартни клаузи и лихви.

Лихва „свеж въздух“, лихва застраховка не знам си каква и когато попитам, те казват ние от какво ще си изкараме заплатите. Имам случаи, когато идват през нощта в 1 часа да го подпиша договора, за това, че имат много клиенти през нощта и за мен редът е в 1 часа през нощта да го подпиша“, разказва тя.

В много договори попада и неустойката „поръчител“, която също изнудва потребителите с допълнителни такси.

„Схемата е следната: сключвате заем. На следващия ден вие трябва да осигурите ен на брой поръчители до 25 години с 2000 лева заплата. И, ако не го сторите това, дължите определена сума пари“, обяснява адв. Димитър Деков – председател на Сдружение за правна помощ на потребителите.

От Сдружението за правна помощ на потребителите съветват хората да не прибягват към бързите кредити, а ако го сторят, да четат внимателно договора. При съмнителни клаузи в него – да се обърнат към адвокат.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари