Фирмите плуват в "море от сяра"

0
Бизнесът засипа с критики кабинета
Бизнесът засипа с критики кабинета Снимка: БГНЕС

Бизнесът засипа с критики кабинета.

Фирмите плуват в "море от сяра" заради регулациите, оплакаха се работодатели. Кабинетът "Борисов" не успява да се справи с намаляването на данък "бюрокрация".

Регулациите се множат, страната ни влошава условията за правене на бизнес, а фирмите "плуват в басейн от сяра". Това са само част от констатациите на работодателите - БСК, АИКБ и БТПП, които вчера организираха форум за конкурентоспособността на икономиката на страната. Очаквано, макар и задочно, правителството бе разкритикувано и от президента Румен Радев. Представителите на кабинета - министри и двама вицепремиери, не бяха убедителни в опита си да защитят напредъка на икономиката и подобряването на бизнес средата, пише вестник СЕГА.

Хората и бизнесът в България загубиха доверие в българската антикорупционна система, заяви Румен Радев. По думите му пример за това е оживлението, предизвикано у нас от новината, че се предлага Лаура Кьовеши да стане европейски прокурор. "Ако под давлението на чужди служби в България се разкрият крупни корупционни схеми и се стигне до ефективни присъди, ако това се случи отвън, а не отвътре, това ще означава, че България е капитулирала пред корупцията", категоричен бе президентът.

Според държавния глава отчитаното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) не се усеща от повечето хора, а това означава, че темпът на растеж не е достатъчен. "Ниските данъци и нископлатената работна ръка вече не са фактори, с които можем да привличаме чуждестранни инвестиции", отбеляза той. Без трансформация на модела на наука и образование няма да постигнем напредък. "Само с ремонти и заплати няма как да стане", категоричен бе Радев.

Темата коментира и вицепремиерът Томислав Дончев, който предупреди, че с бързия темп на растеж на заплатите в България до 4-5 години ниските разходи за труд вече няма да са предимство. "Следващият етап е по-труден - висока добавена стойност, иновации, икономика, базирана на знанието", допълни Дончев.

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев се възмути, че 72% от промените в законите минават през "задния вход" - през преходните и заключителни разпоредби на други закони. "Тази "къса писта" е предпочитан начин за бързо прокарване най-често на лобистки или промени от популистки характер", заяви той.

Самите нормативи също се менят повече от често. "Търговският закон е променян 14 пъти, шест от които - още преди да влезе в сила. Законът за ДДС е променян три пъти, преди да влезе в сила, и шест пъти за една година след влизането му в сила", заяви той. А от 2000 г. насам Кодексът за социално осигуряване е променян 134 пъти.

Затова и бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков директно определи законодателството като "калпаво". "Нормално ли е да се играе мач и в 89-ата минута правилата да се променят така, че головете с глава вече да са забранени и това да важи от началото на мача? А защо това важи за бизнеса? Имаме калпаво законодателство и като че ли в последните 10 години то е най-недобро", заяви той. По думите му част от лошите практики са започнали още през 2009 г., когато Търговският закон бе променен така, че регистрацията на фирми да може да се направи и с 2 лв. капитал. "Светът не познава такива глупости и се чудим после защо стават далавери", обобщи Герджиков.

Зам.-председателят на АИКБ Кънчо Стойчев сравни бизнес средата с басейн, пълен със сяра. По неговите сметки бизнесът губи милиони всяка година за "административни глупости". "Ако махнем КАТ, катастрофите няма да нараснат, а ние ще забогатеем. Същото е и при бизнеса. Не искам да живея в страната с най-много заети в МВР", заяви той.

ПОД ЛУПА

"Дори и с риск да стана "шампион", ще продължа да бъда бариера за лобистко законодателство, което е във вреда на българския бизнес, чрез налагане на вето и сезиране на Конституционния съд", каза още президентът. Той обясни, че дори и ветото му да пада в парламента, остава ползата от допълнителния дебат. "Държавата трябва да изгражда прозрачна, справедлива и устойчива бизнес среда, в която българският бизнес да разгърне спокойно своя потенциал - с ясна, стабилна правна рамка, свободна от всякакви лобистки хватки", обобщи той. Важно било и точно как се внасят проектозаконите и призова за ясни критерии, за да не изпада бизнесът "в засада".

ИСКАНИЯ

Бизнесът отново настоя за облекчени процедури при наемането на работници от страните извън ЕС. Ако един украинец иска да започне работа в Полша, това ще му струва 30 евро и 10 дни, а в България за същото ще отидат 300 евро и 100 дни, заяви Васил Велев от АИКБ. Според президента Радев обаче работодателите първо трябвало да се запитат прави ли се достатъчно за запазването на работниците у нас. Председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов се позова на последния доклад на Световната банка Doing business, който отчита влошаване на позицията на страната ни в световен мащаб. Един от най-драстичните случаи е времето, което отнема на фирмите свързването към елмрежата, което отнема близо година. По този показател България е поставена на 147-о място от общо 190 страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари