Приказният живот на Борислава в Барселона и връзката с Борисов

2
Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов става известно още през 2012 г., когато той в интервю за Миролюба Бенатова заявява, че имало една госпожица, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея
Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов става известно още през 2012 г., когато той в интервю за Миролюба Бенатова заявява, че имало една госпожица, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея Снимка: Е-vestnik

Борислава Йовчева от Сандански е бивша “Мис Бикини” и още от 2012 г. е спрягана за приближена на премиера Борисов

Нейният брат е футболистът Станко Йовчев, който същата година прави рязък скок в кариерата си и става централен нападател на ЦСКA без да има качества за такъв, разкрива Атанас ЧобановBird.bg, публикуван в E-vestnik

 За връзката между Борисов и Йовчева свидетелстват спортни журналисти и деятели. Най-откровен е коментарът на бившия спортен директор на ЦСКА Драгомир Симонович – Дуци:

„То беше ясно на всички, в момента не знам защо никой не говори. Станко дойде половин година преди аз да дойда и беше ясно. Прeдупрeдихa мe, чe e нaй-вaжният чoвeк в oтбoрa, чe e мнoгo вaжнo дa нe ce кoнтузи и дa нe cтaнe нeщo. По това време тогавашният и сегашен министър-председател си имаше връзка със сестрата на Станко – Борислава Йовчева”
(Бившият спортен директор нa ЦCКA – Дрaгoлюб Симонович – Дуци, в прeдaвaнeтo ”EврoДикoФ” пo ТВ Eврoкoм).

В този дух е и коментарът на спортния журналист Владимир Зарков в страницата му във Facebook:

„ТОЙ твърди, че не познава манекенката Борислава Йовчева. ***** Странно откъде тогава познава брат й Станко. И защо той нареди цял отбор да не рита…зет му. ****** Видях го с очите си на 18.11.2013 година. Сутринта имаше митинг на ГЕРБ в Пловдив, голям, та голям. А следобяд Локомотив посрещна Витоша Бистрица в реванш за купата. Пловдивчани бяха били в първата среща с 5:0, а просветените знаеха, че реваншът е твърда “двойка”. ******* Затова се учудих, че ТОЙ става първият с такъв пост в света в света, който играе в уреден мач. При това за тото. Влезе през второто полувреме. Тогава в игра се появи и Станко. И докато се хилеше, каза на Аймен Белаид да не рита много новия нападател, че ще му става зет. На “Лаута” имаше 300 души публика и всичко се чуваше. ****** След мача Коко Динев закара лично Станко Йовчев за Сандански, откъдето са и двамата. Натам тръгна и кортежа на ТОЙ! А ТОЙ не е от Сандански. ***** Сестрата на Станко Машината обаче е от там.”
(От страницата във Фейсбук на Владимир Зарков – спортен журналист).

Всъщност, Борисов не е отричал, че се познава с Йовчева. На въпроса дали я познава зададен от журналисти в Брюксел на 21 февруари той отговори следното:

„Аз не се занимавам с личния живот. На тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой, кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот.“

Доста по-късно стана известно от разследване на БРРД (Бюро за разследващи репортажи и данни – Bird.bg – бел. ред.), че към този момент Йовчева вече си е имала семейство, тъй като на 16 февруари 2020 се е омъжила за Йордан Христов. Самият Христов проявява странно отношение към този важен житейски акт и казва, че бракът му с Йовчева бил грешка. (Бел. ред. – Йордан Хистов е едър бизнесмен, представител на кипърската офшорната фирма, наляла над милион евро във фирмата на Борислава в Барселона – виж тук. Също така Христов е съдружник и приятел с приближения на Борисов Иван Саздов от Банкя – виж повече тук).

Още в началото 2013 г. Борислава Йовчева се ориентира към каталунската столица и на 22 януари придобива фирмата Numin Invest с 3000 евро капитал. Два месеца по-късно я спохожда невероятен късмет. Заможният български бизнесмен Александър Чаушев апортира 2,9 милиона евро в нейната фирма под формата на луксозна къща в Барселона, в която Йовчева заживява с детето си и родителите си. (Бел. ред. – Чаушев е бивш шеф в „Лукойл”- Нефтохим Бургас, и признава, че познавал Борисов навремето, когато негова фирма е била охрана на рафинерията, имали тогава служебни взаимоотношения, виждал го за последно преди да стане премиер).

Две години по-късно младата дама се захваща с моден бизнес. Фирмата Ema BGS S.L. е регистрирана през август 2014 г. от Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева с капитал от 3010 евро. На 10 февруари 2015 г. той внася още 500 000 евро капитал и приема нов съдружник – офшорката Palms Enterprises, която също внася 500 000 евро. На 16 юни 2015 капиталът е увеличен с още 750 000 евро поделени между Йовчев и Palms. Бащата на Йовчева остава мажоритарен акционер с 3010 евро повече от Palms. Ema BGS наема помещение на най-скъпото място в Барселона и отваря бутик на италианския дизайнер Ermanno Scervino.

Марката “Шервиньо”, както и къщата в Барселона станаха популярни покрай записите на съдия Владимира Янева, публикувани от разследващия сайт „Биволъ” през 2016 г. В тях бившата съдийка коментира жените до премиера Борисов:

„В.Я.: Така е, ся, има една, на която й купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.”
(От записа със съдия Владимира Янева)

Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов става известно още през 2012 г., когато той в интервю за Миролюба Бенатова заявява, че имало една госпожица, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея. Осем години по-късно премиерът не е предприел никакви действия от матримониален характер.

Въпроси за (много) пари

В оплетената сага около къщата в Барселона има няколко финансови въпроса, които до момента остават неизяснени.

Пълна загадка е откъде бащата на Борислава Георги Йовчев, който е работил като водопроводчик, се е сдобил с 875 000 евро за увеличението на капитала на фирмата Ema BGS. Проверка за имотното му състояние трябваше да извършат българската прокуратура и НАП, но няма информация докъде е стигнала тя.

Документ, който показва, че кипърската офшорка, наляла милиони в бутика на Борислава в Барселона, е представлявана от Йордан Христов, който упълномощава бившата си съпруга да го представлява на общо събрание и предлага членът на борда на директорите Иван Саздов, приближен на Борисов от Банкя, да бъде заменен с друг.

Регистрираната в Кипър фирма Palms Enterprises е свързана с бизнесмена Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, основател на ГЕРБ. Тогавашната съпруга на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. заедно с Георги Йовчев, след като Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите инвестирани от Palms Enterprises в Испания не са негови, но проявява добра осведоменост за загубите на фирмата Ema BGS SL. Така и досега остава тайна кой всъщност налива в офшорката парите, които тя инвестира в Барселона.

Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели охолен живот в каталунската столица. Те обитават къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито данъци и поддръжка не са ниски. Йовчева се е придвижвала с бяло “Порше”, както установяват каталунските разследващи. Бизнесът с модния бутик очевидно не може да покрива нуждите на семейството, тъй като не генерира приходи, а огромни загуби.

Не е ясно и колко струва продажбата на фирмата Ema BGS SL на българската фирма „БиВиДжи”, както и с какви средства е станала придобивката. (Бел. ред. – фирмата „БиВиДжи” е на Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ. Тя купува испанската фирма през март, веднага след това я продава на фирма на съпругата на Светослав Спасов, който пък е бивш съветник на премиера Бойко Борисов – виж тук подробностите).
Но пък е съвсем очевидно кои субекти имат полза от нея. Това са предишните собственици – Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева и офшорката Palms Enterprises, която е представлявана в България от неговия нов зет, с когото са почти набори – Йордан Христов.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на “ВиБиДжи” (бел. ред. – българска фирма на бившата експертка на ГЕРБ Росица Велкова). Така семейството на “Мис Бикини” се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а отскоро и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за разследването в Барселона.

Дали фактът, че фирмата се прехвърля по верига от лица свързани с Борисов и партията му е случаен? Математически не е, но астрологически погледнато може да се дължи на удачно подреждане на небесните тела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари