Фирмата, виновна за пропадането на кръговото в Русе, се крие

6
Общината е изпратила списък с дефекти по обекта, но от фирмата-изпълнител следва мълчание
Общината е изпратила списък с дефекти по обекта, но от фирмата-изпълнител следва мълчание Видео: БНТ

Кръговото кръстовище в центъра на Русе на места пропада и участъкът е опасен за движение на автомобили. Пукнатини има и по стените на подлеза. Дефектите са установени още преди две години, но до момента не са отстранени от фирмата изпълнител

Популярното за русенци кръгово кръстовище беше изградено преди пет години, за да облекчи трафика в тази невралгична точка на града. Въпреки че в него са инвестирани 9 милиона лева, вече се нуждае от сериозно укрепване заради дефекти, припомня БНТ.

Комисия, назначена от община Русе, е установила пропадането на пътната настилка през октомври миналата година. Преди това са констатирани и други дефекти – пропукване на фуги по стълбищата и стените в подлеза.

"Още тогава сме изпратили тези дефекти, съгласно договора, за отстраняване съгласно гаранционната отговорност на изпълнителя. Към момента не сме получавали отговори от тях. Искаме с идване на подходящи атмосферни условия изпълнителят да влезе в своята отговорност и да направи корекции на установените от нашата комисия дефекти", каза Магдалина Илиева – зам.-кмет на Община Русе.

Гаранционният срок на строителния обект изтича през декември 2025 г. и дотогава община Русе няма право да извършва каквито и да било ремонти.

"Редът е, ако изпълнителят не изпълни съответните ремонти, тогава ги изпълнява община Русе и се възползва от застрахователната полица на съответния застраховател", обясни Магдалина Илиева.

Оказва се обаче, че консорциумът не е предоставил на общината застрахователна полица. Затова са изискали и този документ. Ако дефектите не бъдат отстранени, общината ще защити правата си по съдебен ред.

"Разговорите са били основно с лидера на консорциума. Имаме уверението му, че няма да се наложи община Русе да търси по съдебен път отговорността на строителя", заяви Магдалина Илиева.

Досега за своя сметка общината е направила изолация в машинните отделения на асансьорите, за да не тече вода и да могат да се използват безопасно от гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук