Фирмата на Гебрев изпрати сигнал до министъра на правосъдието, обвинява в лъжа Гешев

2
"Главният прокурор Иван Гешев разпространява неверни твърдения във връзка с разследвания", заявиха от компанията
"Главният прокурор Иван Гешев разпространява неверни твърдения във връзка с разследвания", заявиха от компанията Снимка: БГНЕС / Архив

Фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев обвини главния прокурор Иван Гешев, че разпространява неверни твърдения във връзка с разследвания

В съобщение до медиите компанията ЕМКО посочи, че изпратила сигнал до министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

Според компанията твърденията, че срещу Емилиян Гебрев е имало други опити за покушение освен отравянето му с вещество от групата на Новичок през 2015 г. са „измислици“, предава Свободна Европа. 

ЕМКО цитира съобщение на прокуратурата и твърдения на Иван Гешев пред журналисти, свързани със събрани данни за „наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев“. Според фирмата такива твърдения наистина е имало, но те са били отхвърлени от разследващите.

„Във връзка с горното е изпратен сигнал на Министъра на правосъдието […] с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения“, пише в съобщението. В него се посочва, че тези твърдения „целят отклоняване на вниманието от истинските мотиви и факти зад терористичните действия на руската агентура в България“.

Емилиян Гебрев беше отровен през 2015 г. В началото на миналата година бяха повдигнати задочни обвинения на трима руски граждани, за които едва през април 2021 г. прокуратурата съобщи, че „с висока степен на вероятност“ имат „принадлежност към ГРУ“.

Преди няколко седмици държавното обвинение съобщи, че съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат , взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Разкритието на чешките власти в средата на април, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са отговорни за взривовете в чешки военни складове повиши градуса на напрежение между Москва и Запада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари