Финландска фирма прави храна от въздух, вода и ток

0

Предвид количеството вредни емисии, които освобождават животинските ферми, и нехуманните условия, в които се отглеждат животните, най-хубаво би било, ако тотално зарежем индустриално произведеното месо.

Често чуваме за компании, които измислят най-различни методи за създаване на наподобяващи месо субстанции, но финландската компания Solar Food определено ни изненада с начините си за произвеждане на протеинова храна, пише News.bg.

В момента компанията очаква да получи лиценз от ЕС, за да започне съвсем легално да произвежда храна от ток, вода и въздух от 2021 г.

Въпросната храна също си има име - Solein, а приготвянето й доста наподобява процесите, обвързани с правенето на бира. Живи микроби се поставят във вода и се захранват с въглероден диоксид и водород, които се освобождават при наличието на електрическо напрежение във водата.

Микробите произвеждат безвреден протеин, който пък след това се изсушава и превръща в подобна на брашно субстанция. Брашното може да се ползва за най-различни кулинарни цели и дори може да бъде принтирано чрез 3D принтер в готова хапка храна.

Истината е, че идеята е Solein да се превърне в основен хранителен източник за космонавтите в орбита, тъй като храната е лесна за съхранение, издържа дълго и не изисква кой знае какви приготовления.

Няма причина обаче брашното от микроби да е предназначено единствено за космически ястия и най-вероятно ще бъде продавано в магазини на земята срещу пет ево за килограм, казват от Solar Food.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари