Financial Times: Турция засилва интернет цензурата преди местния вот

0
Доставчиците е трябвало да забранят достъпа до десетки виртуални частни мрежи
Доставчиците е трябвало да забранят достъпа до десетки виртуални частни мрежи

Изборите ще се проведат през март

Турция затяга цензурата в интернет преди ключовите местни избори през март. Това засилва опасенията, че правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се стреми да ограничи още повече гражданските свободи, пише Financial Times, цитиран от БГНЕС.

Документите, представени на медията, показват, че миналия месец Националната агенция за надзор на информационните технологии и комуникациите (BTK) е наредила на интернет доставчиците да забранят достъпа до десетки виртуални частни мрежи. В същото време социалната мрежа X обяви тази седмица, че е предприела действия срещу 15 публикации въз основа на съдебното решение, което се отнася и за няколко от конкурентите ѝ.

"VPN услугите са подложени на атаки в Турция, което се случва само в най-авторитарните режими", казва Анди Йен, главен изпълнителен директор на Proton VPN, която е подложена на натиск от страна на турските регулаторни органи. Йен смята, че новият опит на Турция да ограничи достъпа до популярни VPN услуги поставя страната рамо до рамо с Иран и Русия. Според него регистрациите в Proton VPN са се увеличили драстично по време на президентските избори миналата година и след катастрофалните земетресения през февруари, когато правителствените цензори блокираха за кратко достъпа до X.

В документите се посочва, че BTK е казала на доставчиците на интернет услуги да блокират 16 VPN услуги, включително TunnelBear, Surfshark и CyberGhost, и да докладват редовно за напредъка си по тази задача. С помощта на VPN потребителите заобикалят националните цензурни стени, като прекарват онлайн трафика си през криптирани виртуални канали.

Дейностите на BTK срещу VPN услугите бяха съобщени за пръв път от „Дойче веле” и до тях се стигна, след като се увеличи броят на местните и чуждестранните уебсайтове, забранени или цензурирани от турските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари