"Financial Times": Новите чатботове могат да направят ненужни счетоводителите

0
Днешният изкуствен интелект може напълно да елиминира уменията за работа с електронни таблици
Днешният изкуствен интелект може напълно да елиминира уменията за работа с електронни таблици Снимка: Tada Images (Shutterstock)

Днешният изкуствен интелект може напълно да елиминира уменията за работа с електронни таблици

В своя неделен материал изданието Financial Times изразява интересно мнение относно използването на новите чатботове от типа на ChatGPT-4, който умее много повече и неща и ги върши значително по-добре от предишния ChatGPT-3.5, до който всички потребители имат достъп чрез Bing, Skype, директно от уеб страница и на още много други места, пише KALDATA.com.

Майсторите на електронни таблици полагат огромни усилия, за да могат да хвалят колко добър е Excel. Но отдавна отминаха дните, когато познаването на функцията VLOOKUP можеше да им спечели уважение. За тях има една лоша новина: днешният изкуствен интелект може напълно да елиминира уменията за работа с електронни таблици.

Това със сигурност ще смрази кръвта на хората, които непрекъснато работят с някакви финансови данни, и които всъщност често се оплакват от Excel ада, понеже по цял ден работят със сложни модели. Но за мнозина Excel е едно съвсем нелошо място, което със своите спретнато подредени колони и редове може би е за предпочитане пред хаотичния реален свят.

Според изследването на Университета на Пенсилвания и компанията OpenAI, счетоводството е най-уязвимата професия от страна на новите генеративни интелекти от рода на ChatGPT. Да напомним, че компанията OpenAI е финансово и технически подкрепяна от софтуерния гигант Microsoft, което не е напразно – новият чатбот ChatGPT-4 привлече огромен поток от инвестиции в тази област, а и приходи на Microsoft.

Интересен е изводът на изследователите. Те твърдят, че само няколко вида работни места са устойчиви на новия ИИ. Те включват миене на съдове и изграждане на каменна зидария и орнаменти.

Към днешен ден много популярни станаха различните необичайни експерименти с генеративен изкуствен интелект, като например писане на сонати. Само че програмите, в които е интегриран новият AI за броени секунди съставят сложни финансови отчети. При това безпогрешно, за разлика от другите области, където вече се използват. Разбира се, счетоводителите правят още много други неща. Но на практика всичките има основни, а и не само основни дейности, могат да бъдат автоматизирани, с което перфектно се справя новият ChatGPT.

Всъщност Microsoft вече започна да интегрира в Excel инструменти, базирани на изкуствен интелект. Така например, в Excel на Microsoft 365 вече е включен новия Copilot, който дава възможност на потребителите да подават заявки и да общуват с този ИИ на естествен човешки език и по този начин съвсем лесно и бързо да съставят най-различни финансови отчети и анализи, без да използват дори и една формула.

Дали играта свърши за специалистите по електронни таблици? Генеративният ИИ има още доста на научи, но този изкуствен интелект се учи плашещо бързо. От друга страна може да стане трудно обучаването на този тип AI, ако се появят повече забрани от вида, който Италия наложи върху ChatGPT поради опасения за поверителността. Да не забравяме и отвореното писмо на Илън Мъск, Стив Возняк и още много други, които настоятелно призоваха временно да се спре работата върху още по-новия генеративен ИИ, който идва след ChatGPT-4. Според тях, по-добре е да се постави пауза на създаването на потенциалния ChatGP-5, понеже и сегашния ChatGPT 4 предизвиква огромни сътресения в обществото, с които предстои да се справим.

Това навярно означава, че още е рано счетоводителите да започнат да си купуват устойчиви на топлата вода ръкавици и длета за работа с камъни. Но няма как да не се замислим за протичащите процеси от подобен род. Коя ще бъде следващата професия, която новите генеративни ИИ ще поемат и самостоятелно, по свой си, неразбираем за хората начин ще автоматизирта? Адвокати? Кредитни инспектори? Мениджъри от ниско ниво? Засега не знаем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари