Financial Times: Най-големите европейски компании ще плащат по условията на Путин

1
Дистрибуторите на газ в Германия, Австрия, Унгария и Словакия планират да открият сметки в рубли в Газпромбанк
Дистрибуторите на газ в Германия, Австрия, Унгария и Словакия планират да открият сметки в рубли в Газпромбанк

Дистрибуторите на газ в Германия, Австрия, Унгария и Словакия планират да открият сметки в рубли в Газпромбанк

Някои от най-големите европейски енергийни компании се готвят да използват нова система за плащане за руски газ, поискана от Кремъл, която според критиците ще подкопае санкциите на ЕС, ще застраши единството на блока и ще достави милиарди пари в брой на руската икономика, съобщава Financial Times.

Дистрибуторите на газ в Германия, Австрия, Унгария и Словакия планират да открият сметки в рубли в Газпромбанк в Швейцария, за да задоволят руското изискване за плащания в собствена валута, според източници на изданието.

Групите включват двама от най-големите вносители на руски газ: базираната в Дюселдорф Uniper и базираната във Виена OMV.

Преговорите между европейските купувачи и Газпром, руският държавен доставчик на газ, се засилиха с наближаването на крайните срокове за плащане, казаха те.

Италианската Eni, друг от големите клиенти на Газпром, оценява своите възможности, казаха други двама участници в преговорите. Подкрепената от Рим компания има време до края на май, когато предстои следващото ѝ плащане за руските доставки, за да вземе окончателно решение, разказват италианските представители.

Предизвикателство

Подготовката показва въздействието на руските усилия да оспори способността на ЕС да поддържа единен фронт срещу Москва.

Руският президент Владимир Путин издаде указ в края на март, според който купувачите на газ от така наречените недружелюбни държави – включително целият ЕС – трябва да открият банкови сметки в чуждестранна валута и рубли в Газпромбанк, базираното в Швейцария финансово търговско подразделение на Газпром , за да плащат доставките си. Мярката се разглежда като начин за неутрализиране на санкциите на ЕС срещу руската централна банка заради нахлуването на Москва в Украйна.

Вносителите на газ в Полша и България, които отказаха да се присъединят към схемата на Кремъл, спряха доставките на газ от Русия в сряда, решение Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, описа като равносилно на изнудване.

Брюксел се бори да се противопостави на исканията на Москва: комисията издаде официални технически насоки, в които призна, че финансовият инженеринг, разработен от Кремъл, може да бъде „съответстващ на санкциите“ при определени условия. Това би довело до това, че Русия ще може да получи достъп до милиарди приходи от газ, за ​​да поддържа своята валута и икономика, е мнението на Комисията.

Санкции

Съгласно новия руски механизъм европейските компании ще продължат да плащат на Газпромбанк за вноса си в евро, като гарантират, че не нарушават режима на санкции. Руската банка, която не е под санкциите на ЕС, след това, по тяхно искане, ще конвертира деноминирани в евро депозити в рубли във втора сметка, открита на тяхно име, за последващо плащане към Русия.

Съветниците на комисията стигнаха до заключението, че всеки ход на ЕС за налагане на санкции срещу Газпромбанк, което би било най-бързият начин за затваряне на вратичката, може да застраши целия съществуващ механизъм за плащане за руски газ, което ще доведе до катастрофално спиране на доставките към блока.

Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на комисията, каза в интервю, че основно от отделните компании, които са подписали договорите с Газпром, зависи да ги изпълнят и тълкуват. Но той ги призова да се придържат към буквата на тези договори. „Цените са договорени в евро или долари. Така че плащате тази сума евро за дадено количество газ, край на историята“, каза той.

Ходът на Русия да прекъсне доставките на газ за България и Полша обаче беше предизвикателство, призна той. „Важно е да запазим единството на ЕС в това отношение и както каза президентът фон дер Лайен, не трябва да се поддаваме на този вид изнудване“, призна Домбровскис.

Двусмислено

OMV заяви, че е анализирала искането на Газпром относно методите на плащане в светлината на санкциите на ЕС и работи върху решение, отговарящо на санкциите.

Тийна Туомела, главен финансов директор на Uniper, каза: „Считаме, че изменението на процеса на плащане е в съответствие със закона за санкциите и затова плащанията са възможни.

Италианските служители заявиха, че насоките на комисията дали схемата за плащане на Газпром представлява нарушение на санкциите са двусмислени и не дават яснота на държавите-членки.

Германският заместник-канцлер и министър на икономиката Роберт Хабек каза в сряда, че руският платежен механизъм е „пътят, който ЕС маркира за нас“.

Това е пътят, който е съвместим със санкциите и доколкото разбирам, германските компании, които го правят по този начин, спазват договорите си“, каза той. „Повечето държави от ЕС прилагат този подход.

Той добави, че след посещението си в Полша във вторник, според него Варшава възнамерява да заеме по-безкомпромисна линия с Москва. „Те не се страхуват от ембарго“, каза той

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    12
    до 11
    Сам ли започна да си пишеш? Няма лошо, Байдън е същият.:)
  • 1
    11
    До аз
    Така е, колега, ама ти нали не смяташ, че слабоумните рашистки копейкаджийски тролчета едва могат да си прочетат опорките, та камо ли КНИГА? Само им виж смешните несвързани тролежи и започваш смеейки се да ги съжаляваш!
  • 2
    10
    до 9
    Стига си си сменял ника, кога са казали, че за 2 дни ще превземат Киев? И според теб проблем ли им е за 10 минути изобщо да няма Киев?:) А за статията да кажеш нещо? Ако ще я караш на принципа " Да, ама у вас бият негрите!" това едва ли ще те издигне в очите ни.:)
  • -2
    9
    аз
    аз не знам за блицкриг но казаха, че няма да нападат Украйна. Лъжа номер 1. После казаха, че операцията е срещу военни обекти. Лъжа номер 2. Унищожиха почти всички жилищни сгради на места. Не знам кво толкова се подмокряте от Путин. Режима му бие всеки дръзнал да протестира, а по видните критици са в затвора или под земята. Има една книга на покойния му вече критик Литвиненко, прочетете я, няма да загубите нищо!
  • 4
    8
    до 7
    Кога е казал, че за 2 дни ще превземе Киев и къде? Някакво линкче дадоха ли ти на инструктажа? А и "Блиц криг" не се използва от руснаците в случая.:) Днес ти ли си дежурен ? Лошо се справяш! А за статията да кажеш нещо ФТ не е руско издание, не знам дали знаеш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари