Филипа се занимава с благотворителност от малка

1

16-годишната дъщеря на Любка Качакова се интересува от бедността и околната среда, но не желае да става политик, пише 24 часа.

Какво прави този човек?”, пита майка си едно 5-годишно момиченце, когато вижда просяк да рови в кофите за боклук. “Изпуснал си е, без да иска, вътре ключовете и ги търси”, отговаря майката. Но когато сцената се повтаря няколко пъти, се налага да обясни на малката Пипи, както галено я наричат всички вкъщи, че има бедни хора, които нямат дрехи и храна. “Кой е виновен?”, започва да повтаря момиченцето и не оставя майка си на мира, докато не получи отговор. “Държавата”, отговаря майката с надежда да сложи край на разговора. Тогава с насълзени очи Пипи отсича: “Напиши на тази Държава да му даде дрехи!” И не спира да поставя въпроса, докато не получава потвърждение, че писмото до Държава е изпратено.

Днес малката Пипи е вече на 16 г. и продължава да е силно социално чувствителна. Критикува неправдите, които вижда около себе си. Има зад гърба си участие в не една благотворителна инициатива, като дори сама организира такива.

Става въпрос за Филипа Николова - дъщеря на Любка Качакова, която беше зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски и на екологията при Сергей Станишев, а в момента е търговски аташе в Лос Анджелис. И Филипа, и сестра ѝ Анна-Мария се родиха в годините, когато майка им бе активна в политиката.

А само за една нощ Филипа стана световноизвестна, след като критикува във видеообръщение Грета Тунберг за някои от тезите ѝ в речта ѝ на срещата на върха на ООН за климата. Видеото ѝ в ютюб има 60 хиляди гледания само за 4 дни.

Филипа е категорична, че Грета Тунберг няма право да говори за “откраднато” детство при условие, че има милиони деца по света, които нямат храна и са принудени да напуснат училище, за да работят. Българката е съгласна, че изменението на климата е сериозен проблем, но не счита за правилно опазването на околната среда да се противопоставя на икономиката. Напротив.

“Откритията и внедряването на екологични технологии струват много пари. Затова вярвам, че хората, които могат да ни помогнат най-много, са заможните хора и компаниите с печалби по целия свят”, смята тя. И дава пример как богати хора като Опра Уинфри, Мат Деймън, Бил Гейтс помагат на хора в нужда.

Накрая Филипа призовава Грета да използва световната си слава, за да помогне с нещо конкретно за решаването на проблемите. Дава за пример Боян Слат от Холандия, който едва 16-годишен изобрети платформи за пречистване на океанските води от пластмаса. И изразява надежда, че Грета също може да помогне и с дела, освен с протести.

Филипа, която от тази година е ученичка във Френския лицей в Лос Анджелис, не иска Грета да говори от името на нейното поколение. Двете са връстнички, но Пипи е точно обратното на Грета. Докато 17-годишната шведка е загърбила училището, за да организира протести за климата, донесли ѝ и номинация за Нобелова награда за мир, Филипа до VII клас е ходила на две училища - френско и българско. Докато за Грета е важно да протестираш, за Филипа приоритет е да намериш решението.

Филипа се интересува от проблеми като бедността, околната среда, но не иска да става политик. Преди да замине за САЩ, учеше в Американския колеж в София с профил физика, математика и астрономия. Като по-малка била запленена от биографията на Айнщайн и искала да става физик. След това мислила за астронавт, после пък за ветеринар.

Но пък от малка е актриса и знае, че това е нейното бъдеще. Занимава се сериозно с актьорско майсторство. “Винаги съм искала да съм в киното. Дори и да не стана актриса, може да съм режисьор, продуцент, сценарист. Обичам да чета, обичам и филмите, а това да си сценарист, е съвършената комбинация между двете”, споделя момичето. Вкъщи често прави клипчета за забавление, учи се сама да обработва видеата си, снима с фотоапарат.

От малки Филипа и Анна-Мария се занимават с благотворителност. Едно лято във Велинград например направиха гривни от мъниста, които продадоха и парите дариха на бедни хора. За Коледа рисуват картички също с благотворителна цел - баща им носи събраните средства в домове за деца.

А преди година подеха нова кампания - правят календар с 12 от красивите рисунки на сестра ѝ Ани, която се занимава с живопис, а средствата от него даряват. На първия - този за 2019-а, на корицата е любимата картина на двете момичета и родителите им - английският сетер Мърси, който доскоро също бил член на семейството. По идея на Пипи направиха тениски и тефтери с кученцето, като печалбата от тях беше дарена на Фондация “Очи на четири лапи”. “Баба ми имаше проблем със зрението, страдаше от глаукома и не можеше да вижда. Приех го тежко, затова решихме да съберем пари за обучение на кучета водачи на слепи хора”, разказва тя.

Наскоро Пипи прочела във фейсбук за едно момиче с изключително рядко генетично заболяване, на което НЗОК спира лекарството заради навършени 18 години. Още в ранни зори тя копира поста и го изпраща на майка си със съобщението “Обади им се да оправят закона!”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари