Фестивалът „Светът е за всички“ е доказателство, че пред изкуството всички сме равни

0

В продължение на два дни с фестивал „Светът е за всички – 2016“ беше отбелязан предстоящият международен ден за защита правата на хората с увреждания 3-ти декември.

Подготовката започна от рано и  резултатите бяха впечатляващи.

Доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе поздрави участниците и сподели:Фестивалът „Светът е за всички“ е едно доказателство, че пред изкуството и творчеството всички сме равни. Този фестивал се провежда за осми път и това не може да се случи без всеотдайността на организатори, доброволци и самодейци“.

Той забеляза, че определеното за фестивала пространство – фоайето и пленарната зала на Община Русе не побират всички желаещи за изява и обеща да съдейства за осигуряване на друга зала с повече места и с по-добър достъп за хора с увреждания.

От името на ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“, приветствие поднесе доц. д-р Таня Грозева. Тя изрази готовност през следващата година фестивалът да се проведе в Канев център, което предизвика голям отзвук на одобрение в публиката. Поздравителен адрес беше връчен и от името на Пламен Стоилов, кмет на община Русе и приветствие от Валентина Николаева, регионален представител на Комисия за защита от дискриминацията Русе.

Тази година определените пространства наистина се оказаха тесни както за концерта така и за изложбата – базар, която беше открита в петък от г-н Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе. Той поздрави организаторите и участниците и връчи поздравителен адрес от името на доц. д-р Стефко Бурджиев.  

За участие във фестивала бяха подадени и одобрени 44 заявки. Участниците в изложбата и фестивала бяха 656, а общо посетителите бяха над 1300.

В изложбата бяха подредени уникални картини и ръчно изработени бижута, коледна украса, сувенири, плюшени играчки и други предмети. Средствата от тяхната продажба ще се използват за постигане целите на сдруженията, а именно за превенция на социалното изключване на деца и възрастни с различни увреждания.

Концертът продължи 6 часа. Рецитираха се авторски произведения, пяха се песни в групи и индивидуално, възпроизведе се обичаят „Вардене на квас“, изпълниха се редица танци, пресъздадоха се композиции „Цар лъв“, „Танц с колички“, „Вълшебница природа – за теб, за мен, за всички“.Традиционно концертът завърши с Валентин Данев от Съюза на слепите в България и естрадния състав на Сдружение „Свят за всички“, които изпълниха любими популярни песни.

Сдружение „Смело сърце“ и партньорите по проекта се бяха погрижили за осигуряване на подаръци, които заедно с грамотите бяха връчени на всички участници.

Фестивалът „Светът е за всички“ се провежда за осми път. През последните 3 години Сдружение „Смело сърце“ осигурява съфинансиране за фестивала от благодеятели и от Община Русе по Програмата за подкрепа на малки проекти за култура и изкуство. Значителна помощ оказват десетки доброволци от Областна администрация, Сдруженията „Учителска подкрепа“, „Европейски хоризонти“, „Кураж“, „Воля“ и „Смелост“. През всичките години Областният управител и неговият екип също подкрепят организацията и провеждането на фестивала, а кметът на Общината предоставя за ползване пленарна зала и фоайето пред нея.

Тази година фестивалът придоби национално значение тъй като в него взеха участие хора с увреждания от 4 области – Русе, Разград, Шумен и Велико Търново. Имаше представители от всички национални организации – на слепите, на глухите, на глухонемите, на сляпоглухите, на лицата с тежки физически увреждания и др. За първи път присъства представител на Националната организация на малките хора.

Целта на организаторите е фестивалът да премине границите и да се разрасне до международен. Това ще даде възможност да се обменят и приложат добри практики за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и за превенция на социалното им изключване, за провеждане на ефективни форуми и събития, подпомагащи тези процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари