Фермери: Екоактивисти, оставете ни пасищата!

2
Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове
Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с настояване да бъде прекратено действието на интервенцията „Традиционни практики за сезонна паша“ (пасторализъм) в националните паркове, трябва да отбележим, че аргументите, които те привеждат в подкрепа на искането си, са крайно несъстоятелни.

Това становище изразиха от Българския фермерски съюз.

Екоактивистите твърдят, че спирането на пашата в националните паркове е ключово за опазването на алпийските тревни местообитания, защото пасищните животни унищожавали тези местообитания. „Напротив тревните местообитания са оформени като такива и са поддържани именно от пасищните селскостопански животни, които пашуват в тях от хилядолетия. И без пасищните селскостопански животни, които са неделима и съществена част от биоразнообразието на тези местообитания, последните са обречени на изчезване, поради обрастването с дървесна и храстова растителност, главно сибирска хвойна“, заяви ас. д-р Иван Механджийски, член на УС на БФС и председател на Развъдната асоциация на българските породи говеда – „Родопско късорого“, „Българско родопско“, „Искърско“.

Екоактивистите твърдят, че във високите части на планините са започнали да пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят. Това не е вярно, защото пи преброяване на селскостопанските животни през 1905-1910 година, броят на говедата в България е бил 2 019 000, броят на овцете – 8 669 000, броя на козите - 1 465 000, което е в пъти повече от сега. Отчитайки факта, че тогава са се отглеждали основно местни породи селскостопански животни, то очевидно натоварването на пасищата е било в пъти по-голямо от сега, обясни Механджийски.

Подобни несъстоятелни твърдения на екоактивисти, неподкрепени с каквито и да е статистически и научни данни, нанасят трайни и необратими щети както на тревните местообитания в националните паркове, защото те намаляват с намаляването на пасищните селскостопански животни, така и на животновъдството в големи региони на страната, смята Иван Механджийски. А това са трудни, необлагодетелствани райони, силно застрашени от обезлюдяване, в които не е лесно да се намери поминък и затова обезлюдяват.

Не е много еко да затрием тревните местообитания в парковете, да отнемем на хората в необлагодетелстваните райони един от малкото поминъци, които имат, и да обезлюдим селата, се казва още в позицията на БФС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Запитване
    На снимката Уфцатъ Василена ли е? Че той Уфчаря на стадото с корви, е горд собственик на лиуадите около селото Низофо. Да си води Уфсътъ там да пасе, да не се вясват и двамата в града. Понял бляд?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари