Ферма в Червена вода е в безизходица и търси помощ

9
Последиците от наводнението са катастрофални, приливната вълна е била над 2 метра
Последиците от наводнението са катастрофални, приливната вълна е била над 2 метра

Последиците от наводнението са катастрофални, приливната вълна е била над 2 метра

Трети ден след поройните дъждове собствениците на ферма, заминаващата се със земеделие и животновъдство в покрайнините на село Червена вода, са в безизходица и търсят помощ.

"Последиците от наводнението са катастрофални, след като в петък през нощта е дошла приливна вълна над 2 метра", разказва Димитър Илиев. Каналът, който е трябвало да поеме водната стихия, от години е обрасъл с растителност и на практика се е превърнал в равна повърхност, предаде Русе Медиа.

В резултат на това най-пострадала е фермата на Роман Рачев, където складове, земеделска техника, семена, зърно, слама за стотици хиляди левове са се оказали под вода. Оцелели са единствено стотина глави едър рогат добитък. Самата ферма, която има 15 работници, не е застрахована, а хората са отчаяни.

Те няма как да се справят с последиците от потопа със собствени сили, тъй като трактори и едрогабаритна техника са унищожени от водата и не могат да бъдат приведени в действие. Единствено функционира една машина с гребло. Днес приключва изпразването на повреденото зърно от склада. Количеството му е близо 300 тона и по изкупни цени щетите само от него са за над 200 000 лв.

Проблем са гладуващите животни – 100 крави с телета. Фермерите разказват, че са останали единствено около 70 кг смески, които се пазят за най-критичните моменти, очаквани в следващите дни. Решение трябва да се намери бързо, в рамките на седмица, след което единственият изход ще е продаване или заколване на животните.

Тотална щета е и посевният материал, с който е трябвало да бъдат засети земеделските земи – намокрен и покълнал в чувалите. Стихията е била толкова силна, че от намиращия се наблизо сеновал са повлечени и в близост са разхвърляни множество рулони слама, всеки от които тежи над 300 кг. В следващите дни се очаква и нов проблем, тъй като намокрената купчина слама започва да гние и е възможно да тлее и да се самозапали.

От Община Русе днес на място е била изпратена комисия, която е огледала и описала щетите и е съставила протокол. Оттам нататък обаче не е ясно дали и каква помощ ще получи пострадалата ферма, чиито собственици не знаят как ще оцелеят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    гОШКО
    Сам си е виновен. Кои прави ферма във вододайната зона на селото. Кои му разреши да го направи. Къде са БАХБ,РИОСВ и Община Русе при издаване на разрешителните. При репортажа защо не се показа "законния рибарник" на същият убавец.
  • 2
    8
    Човек със собствено мнение
    А като продаваш дървата по 340 лв тона и лъжеш хората, че в 1 т има 2 кубика дърва замислял ли си се? Рано или късно всичко се връща!
  • 4
    7
    Владимиров
    Познавам хората Митко и баща му, работни хора са, все някак ще излязат от ситуацията. С пот на чело ще се възстановят. Погледнете обаче маргинално на нещата. Сега страда шепа хора от нехайството на община и кметство, а преди години пак се е наводнявало селото. И вместо да си вземем поука и да се чисти канала периодично на 2-3 години, ние чакаме да залее селото да измрат посред нощ в съня си стотици хора и тогава, като се обърне каруцата ще умнеем и ще си скубем косите. А ония плужек Пенчо, бил се чудел 'Как досега не било направено нещо за чистене на канала?'. Абе той от вчера ли е кмет или вече няколко години? Некадърник.
  • 14
    6
    Отегчен до 5
    Абе, и така трябва да бъде. Не може куцо, кьораво и сакато да прави ремонти на своя глава. Събрали се пишман майстори от блока и ремонтирали детската площадка. И ръкоплещим с потни кунки и овчи възторг. А утре оплакваме детенцето, премазано от люлката. Първата четвърт на 21-ви век е. Сигнали до отговорните институции се подават и през телефона ако щеш. Няма реакция? Чудесно - има адвокати за това. И не, не, не са скъпи! Безплатни са. Те си вземат парите при спечелено дело от безхаберниците. Една от най-тъпите инициативи е "да изчистим България за един ден"! От какъв зор?! Тази енергия би била хиляди пъти по ефективна ако вместо събираме боклуците - "Ало, общината ли е, елате да окосите, да ремонтирате, да почистите, данъци ви се плащат". Натиск, натиск, натиск! И съдебни дела, дела, дела! И нещата ще си дойдат по местата.
  • 9
    5
    до 1
    Даже идея си нямаш какво ще им се стовари на главата ако тръгнат да почистват канала сами! Първото е дело за незаконна сеч /нищо, че било само храсталак/, после за увреждане на инфраструктурата на съоръжението, ще се намерят еколози, които да ги скъсат от дела, че бил нарушен хабитата на периферния козодой. Ще се вкарат в такъв хорър, че няма излизане. Нямаш право една пейка пред блока си да боядисаш ако е общинска собственост.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари