Феодално имение в полза на определени лица и фирми

1
Разследването на Христо Гешов за незаконно ВИК дружество в Троян
Разследването на Христо Гешов за незаконно ВИК дружество в Троян

Помните ли колко се разсърдиха управляващи и прокуратура на подозренията, че властта има пръст в убийството на русенската журналистка Виктория Маринова? Ами нервната криза и суетнята на разследващите около разкритията "Джи Пи гейт"? Или пък слугинажа на обидените от поредното 111-то място на страната в класацията на "Репортери без граници" госпожици?

Сега да видим колко ще се докачат от изчезването и обработката на журналиста Христо Гешов да приключи с писането срещу поредния успял местен бизнесмен.

Гешов отнесе вече боя заради разкритията си за общинарите в Червен бряг, които воглаве с кмета Данаил Вълов усвоиха европейски средства за ремонт на собствените си къщи. Сега пък изпадна в неизвестност цяла нощ, прекарана в компанията на двама, които го "убеждавали" да изтрие материалите си за незаконното ВиК в Троян от сайта на врачанския сайт "Зов нюз". И беше пуснат да си ходи едва след като изданието изпълни ултимативното искане с премахване на статиите и от You tube, пише вестник Банкер.

"Направихме го, защото цяла нощ не сме спали от притеснение. Знам какво е да те заплашват!", каза главният редактор на "Зов нюз" Мария Димитрова. "Профилактирането" се случва след серия публикации срещу Христо Гешов в изданието "Блиц", свързвано с депутата от ДПС Делян Пеевски. Във връзка със същите материали имало и цяла серия заплахи, заради които Гешов получил полицейска защита.

Адмирации за смелостта, но проблемът е от години и местни хотелиери отдавна писаха за него отворено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерски съвет и Народното събрание. Бизнесменът Пламен Данов, собственик на Комплекс "Чифлика" - втория по големина балнео-курорт в Северна България, ползва чрез фирмата си "ДАД" ООД като своя собственост водопреносната мрежа в района. Отвореното писмо си струва да бъде прочетено - дори 1/10 от изложеното в него да е истина, някой би трябвало да се засрами и да свърши нещо по оплакванията.

Накратко: червената кметица на Троян Донка Михайлова обърнала града на феодално имение в полза на определени лица и фирми, сред които тази на Пламен Данов. Вместо да доизгради мрежата, общината препраща останалите хотелиери към "ДАД" ООД, за да сключват с дружеството договори за водоснабдяване. По изчисления на недоволните загубите на общината от частното ВиК за последните 10 година е близо милион лева.

Изпращали сигнали до прокуратурата, последвани от откази за разследване с нелепи мотиви. Е, имало и постановление лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който изпратил казуса за разследване в Националната следствена служба с мнение, че са налице данни за престъпление. Което означава, че разследването е качено на трупчета, защото някой се е обадил където трябва и е казал каквото трябва.

Кметицата ни лук яла, ни лук мирисала. Проблемът не бил общински, а междуфирмен и местната власт нямала отношение. Търсели решение на проблема, предприели мерки, но били нужни големи инвестиции, каза Донка Михайлова. И, разбира се, имало политическа атака с раздухването на случая заради предстоящите през есента местни избори.

Може и така да е, какво по-нормално от такива атаки. Може и журналистите да са техни остриета в изпълнение на поръчки - и това е масова практика. Само че ако си неуязвим за омаскаряването, то е далеч по-трудно. Пишат срещу теб в медия - поискай право на отговор или отговори в друга медия. Жалят се от теб в прокуратурата - защити се с обяснения пред разследващите. Сочат те в отворено писмо до високите институции - напиши своята истина в друго пак до тях.

Но да малтретираш журналисти с анонимни заплахи и среднощни гавази, а креатурите във и около властта да бездействат обидено, е обратното на всичко в което тя денонощно будалка електората.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари