Фекални води от свинекомплекс погубиха близо 20 тона риба в язовир "Засмяно"

1
Повреда в тръба на торохранилище е причинила екологичната катастрофа
Повреда в тръба на торохранилище е причинила екологичната катастрофа Снимка: getty images (архив)

Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно е причинено от изпускане на замърсени води от свинекомплекс в района.

По предварителни данни близо 20 тона е умрялата риба в язовира, предава БНР. Това е причинено от фекални води, изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово.

Свинекомплексът е стопанисван от фирмата „Агросип“, които са казали, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е причинило екологичната катастрофа.

Следващите дни предстои повишаване на температурата и ситуацията ще се усложни, съобщи Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

Местният комплекс на Любен Каравелово изпуска замърсени води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата – б.р), което е най-големият абсурд, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има съдебен риск, тонове умряла риба... екологична катастрофа. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи“, каза той.

Очаква се в понеделник да дойдат екоинспектори от Басейнова дирекция в Плевен, тъй като този район е именно от там.

По брега на язовира наистина има изхвърлени тонове умряла риба. А това е любимо място на варненци и защитена екологична зона, която вече, уви, няма да може да се използва

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    прост рибар пита
    а, за свинекомплекса Бръшлен-Цар Самуил , кога ще има санкции, че тръбата със фекалните води от деситилетия се лее в Дунав в района на природен резерват Калимок-Бръшлен ? Кога тази тръба ще спре да бълва лайна и сода каустик, с която се мият свинарниците ? Всяка нощ след полунощ тръбата излива брутални по смрад отпадъци. РИОСВ, какво чака ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари