Федералният резерв вдигна още лихвите в опит да овладее инфлацията

0
Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение
Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение Снимка: Getty Images

Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение

Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) повиши основния лихвен процент за втори пореден път със 75 процентни пункта до нива от 2,25-2,50 на сто, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Повишението, заедно с тези от юни и юли, е едно от най-резките, предприемани от УФР от началото на 90-те години на 20 век.

Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение, тъй като от срещата през юни досега представители на УФР намекваха за необходимостта от допълнително затягане на паричната политика.

Банкерите изтъкваха, че инфлацията трябва да бъде овладяна дори и с цената на забавяне на икономиката.

В изявление след края на заседанието на УФР комисията, която определя лихвените проценти, изтъкна, че "инфлацията остава висока, което отразява дисбалансите на пазара, предизвикани от ефектите на пандемията, високите цени на храните и горивата и общия ценови натиск".

И макар трудовият пазар да остава стабилен последните индикатори за потреблението и производството показват "омекване", което означава, че политиката на покачване на лихвите, започната през пролетта започва да се усеща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    до 3
    Кой направи Майдана, бе дебил? САЩ мътят водата навсякъде, слава богу си намериха майстора. Лошото е, че измират хора. Но най-лошото е, че идиоти като теб продължават да живеят. Поздрави на Херо, другарю!
  • 0
    3
    бах ти глупаците
    Да , САЩ нападнаха Украина ,натовски войници изнасилиха украински деца и бабички...НАТО разруши украинските градове,американци мародерстват перални,женски гащи и телефони.Хилядите танкове и други първобитни руски машини . изгорени на украинските земи са ...за бе ...натовски.40 000 трупа,наторили украинския чернозем са на ...да бе ...на натовци..Лошо НАТО...Още не са пристигнали ,а ...хиляди пукнали россияни...Киев за три дня ....хахахахах Какво ли ще е ,когато НАТО дойде.
  • -1
    2
    Путин
    Стабилизираха си доларчето и икономиката с тая нагласена и провокирана именно от тях война, военните заводи бълват продукция. Нали те си издигнаха Байдън кукундето. От където е минал, все война е подхванал. А целия тъпо наивен свят хвалят Америка и Украйна, а ненавиждат Русия. Даа, но монетата винаги има две страни. Само че зависи коя ще ти покажат продажбите медии.
  • 1
    1
    Спенс
    ФАК америка, ВИВА РУСИЯ !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари