Федералният резерв на САЩ вдигна лихвения процент с нови 0,75 пункта

0
Това се случва за трети пореден път
Това се случва за трети пореден път Снимка: iStock / Getty Images

Това се случва за трети пореден път

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши днес референтната си лихва с още 0,75 процентни пункта и намекна, че ще продължи да вдига показателя доста над равнището, достигнато до момента, предаде Си Ен Би Си, цитиран от БТА.

В битката за понижаване на инфлацията, която се движи близо до най-високото си ниво от началото на 80-те години, централната банка вдигна лихвата си до диапазона 3-3,25 на сто, което е най-високото равнище от началото на 2008 година.

Показателят се увеличава с 0,75 процентни пункта за трети пореден път. Повишенията, които започнаха през март от близо нулево равнище, бележат най-агресивното затягане на паричната политика на УФР, откакто регулаторът започна да използва лихвата по овърнайт кредитите като основно средство за намеса през 1990 година, отбелязва Си Ен Би Си. Ситуацията може да се съпостави единствено с положението от 1994 година, когато банката повиши водещата си лихва с общо 2,25 процентни пункта.

Новите очаквания на институцията са показателят да достигне 4,40 на сто до края на текущата година, след което да скочи до 4,60 на сто през 2023 г. в борбата с инфлацията, допълва Ройтерс.

Същевременно тримесечните икономически прогнози на УФР сочат, че икономиката на САЩ ще се забави до минимален растеж през 2022 г., като в края на годината темпът може да е едва 0,2 на сто и да се ускори до 1,2 на сто догодина, което е доста под потенциала на най-голямата световна икономика. За безработицата се прогнозира да нарасне до 3,8 на сто през 2022 г. и до 4,4 на сто през 2023 година. За инфлацията се очаква бавно завръщане към целевото ниво от 2 процента през 2025 година.

Понижения на лихвите не се предвиждат до 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари