Фармацевтичните компании вдигат цената на ваксините срещу Covid-19

0
Търсенето на ваксини е спаднало, но поради повишаването на цените това няма да се отрази върху печалбите в сектора
Търсенето на ваксини е спаднало, но поради повишаването на цените това няма да се отрази върху печалбите в сектора

Търсенето на ваксини е спаднало, но поради повишаването на цените това няма да се отрази върху печалбите в сектора

От средно 18 долара, които струваха одобрените серуми за справяне с пандемията през 2021 г., тази година те ще станат 25 долара, което е ръст от 38%. Увеличението ще доведе до запазване на глобалния оборот на тези ваксини на нивата от миналата година до края на 2022 година въпреки факта, че търсенето е спаднало почти наполовина (от 5,7 млрд. дози до около 3 млрд. дози). Това се посочва в доклад на консултантската компания Airfinity, като в него се дават и прогнози какво ще се случи през 2023 г., предава испанската медия Еleconomista, цитирана от МениджърНюз.

Според данните в доклада, през 2023 година продажбите на тези ваксини ще бъдат със 73% по-ниски в сравнение с 2021 година, но фактурирането няма да спадне на същото ниво.

"Въпреки спада от 72% в обема на продажбите между 2021 г. и 2023 г., се предвижда приходите да спаднат само с 22% поради по-високите цени. Нашият анализ показва, че средната цена на доза ще се удвои от 18 долара през 2021 година на 37 долара през 2023 година", посочват от консултантската фирма.

Сегашните големи победители във ваксинирането в световен мащаб са и ще продължат да бъдат Pfizer и Moderna. Прогнозите на Airfinity за 2023 година са, че двете фармацевтични компании ще покрият 94% от целия пазар и ще фактурират 44 000 милиона долара. Въпреки глобалните цифри обаче, прогнозите за Pfizer са по-розови, отколкото за Moderna. Pfizer ще загуби около 5 млрд. долара между края на тази и следващата година, докато оборотът на Moderna ще спадне почти наполовина - от 21 млрд. долара на 12 млрд. долара. Този спад вече беше отразен в представянето на резултатите както на американската биотехнологична компания, така и на испанския ѝ партньор Rovi. И двете вече предупредиха, че доходите им ще паднат през следващата година, което предизвика спад на фондовия пазар.

Всички производители повишават цените, но иРНК ваксините са поскъпнали най-много. Очаква се доза от Pfizer/BioNTech да струва между 22 и 42 долара в зависимост от това коя страна я купува, казва Airfinity.

Консултантската компания предлага и прогнози за продажбите на останалите фармацевтични компании със серуми на пазара. "Смята се, че Moderna продава флакони между 32 и 50 евро, а Съединените щати биха могли да платят дори повече. Тази компания посочва, че потенциалните цени на американския пазар могат да варират от 64 до 100 долара за доза. Междувременно се изчислява, че инжекциите на другите производители на ваксини AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax струват между 5 и 16 долара.

Междувременно други ваксини, които вече са одобрени или предстои да бъдат одобрени в Европа, ще излязат на по-ниска цена. Sanofi, според пазарни източници, сега струва около 10 евро, докато испанската Hipra каза пред тази медия, че серумът ѝ ще струва между 8 и 10 евро.

Ваксината на Novavax беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата през декември миналата година. Очаква се да генерира 2,3 милиарда долара тази година с пазарен дял от почти 4%. Този пазарен дял обаче се очаква да падне до 1,7% през 2023 година Sanofi/GSK и Hipra се очаква да имат сходни нива на успех.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари