Фалити застрашават българското оранжерийно производство

0
Може да спре още до края на следващата седмица, прогнозираха фермери
Може да спре още до края на следващата седмица, прогнозираха фермери

Може да спре още до края на следващата седмица, прогнозираха фермери

Оранжерийното производство на български зеленчуци е на ръба и може да спре още до края на следващата седмица – такава прогноза направиха фермери от Пазарджишкия регион. Заради увеличаващите се разходи за отопление, стопаните се опасяват от фалити, като очакват скоро да бъде приета национална стратегия за субсидиране на сектора, предава БНТ.

С понижаването на температурите тревогите на оранжерийните производители растат. Отоплението на парниците поскъпва, а и прогнозите за растящи цени на енергоносителите допълнително скъсяват срока за производство.

Иван Кабуров – оранжериен производител: "В един момент, когато разходите надделеят над приходите, унищожаваме растенията."

В оранжериите на Иван Кабуров в село Мало Конаре и в момента зреят тонове домати. Близо 60 процента от разходите са за отопление и заплати. Някои от работниците пътуват всеки ден по 120 километра до фермата, а през зимата може за останат без работа.

Иван Кабуров: "Ще бъда принуден да уволня работниците за около 4-5 месеца."

Малката семейна оранжерия на Данаил Данаилов, в която няма отопление вече приключва сезона. Последните домати са на пазара в Пазарджик. Цените са между 2 и 4 лева. За българското клиенти не липсват.

Данаил Данаилов: "По-мекичък е и по-вкусен е."

Светла Божкова: "Да, ето че намерих, доволна съм. И хубаво е ,че продавачката няма претенции защо избирам."

Според Иван Кабуров, секторът се нуждае от 20 млн. лева допълнителна субсидия, за да запази работните места и да удължи производството на български зеленчуци до декември. И продукцията да е с конкурентна цена на пазара.

Иван Кабуров – оранжериен производител: "Ако се покрият разходите за отопление ние ще имаме една сигурност за развитието на нашия бизнес и тогава ще предоставяме прясна продукция на българския потребител."

От бранша искат още въвеждането на безплатни опаковки за българските оранжерийни зеленчуци, с държавно лого и система за проследяване. Очакванията са новите правила да осветлят сектора и да защитят коректните селскостопански производители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    фена на Путин
    Хладилните камиони на мафиотите само това чакат. Да запукат вноса с пълна сила. Хиляди евра от камион. Фитосанитарния контрол на Таки на Кап. Андрееево чака същото.
  • 2
    1
    Иванов
    Миналата година 2022, цената на природната газ беше в пъти по-висока от сега. Всички си вдигнаха цените заради поскъпването. Когато цената на газта се намали, никой не си намали цените! Тоест всички цини търпят корекция само нагоре. Както е казал Мечо Пух " Колкото повече, толкова повече. Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед." ТОВА ТРЯБВА ДА Е НОВИЯТ ДЕВИЗ И НАД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари