Факелно шествие в подкрепа на Стефка Терзийска, загубила зрението си след побой

0
Много по-жестока е психическата травма и това да повярваш, че е възможно някой така брутално да посегне върху живота ти, каза потърпевшата
Много по-жестока е психическата травма и това да повярваш, че е възможно някой така брутално да посегне върху живота ти, каза потърпевшата Видео: bTV

Много по-жестока е психическата травма и това да повярваш, че е възможно някой така брутално да посегне върху живота ти, каза потърпевшата

Жители на Благоевград се включиха във факелно шествие в подкрепа на жертви на насилие и на жена, нападната пред дома ѝ. Под надслов „Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жени!“ тази вечер благоевградчани се събраха на улицата пред дома на Стефка Терзийска, която преди два месеца бе нападната с метален прът. Впоследствие полицията задържа 21-годишен мъж за нападението. Според Стефка Терзийска и децата ѝ обаче зад нападението стои поръчител. След нанесения побой жената бе транспортирана за лечение в София, а впоследствие загуби зрението на едното си око.

Два месеца след нападението физически съм по-добре, стоя на краката си, вече няма да виждам с едното си око, но много по-жестока е психическата травма и това да повярваш, че е възможно някой така брутално да посегне върху живота ти, каза пред журналисти тази вечер Стефка Терзийска, предаде БТА.

Тя благодари за цялата подкрепа, която е получила през изминалите два месеца. Идеята на това събитие, което инициирахме, е провокирано от една страна от случая с мен и това, че искаме да изразим апел към институциите, които до момента си свършиха безукорно работата, но искаме нещата да бъдат доведени до своя край и да се осветли кой е истинският поръчител, каза още Терзийска. Тя допълни, че факелното шествие е израз на подкрепа и към всички жени, които са били на нейно място, но се страхуват да говорят и да се обърнат към институциите.

В подкрепа на нападнатата жена дойдоха десетки жители на града, които шестваха от улица „Илинден“, до сградата на Областната дирекция на МВР в Благоевград и оттам до Съдебната палата. Тук сме да изразим подкрепата към Стефка и към всички жертви на домашно насилие, които в последните години са прекалено много, каза Катя Бабунска, която подкрепи протеста тази вечер. „Надяваме се с днешния протест да кажем „стоп“ на насилието и най-вече да има бързи, адекватни и справедливи присъди за всички, които си позволяват да го извършват“, допълни младата жена.

В подкрепа на Стефка Терзийска и на пострадалите от насилие хора днес дойдоха и представители на местната власт, сред които общински съветници от Благоевград, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Радослав Тасков каза, че присъства в качеството си на гражданин и се надява всички присъстващи да дадат ясен знак, че никой няма да толерира такова насилие, независимо дали става въпрос за криминален случай или за домашно насилие. На въпрос на БТА за идеята на Тасков за създаване в Благоевград на кризисен център за пострадали от домашно насилие, председателят на Общинския съвет каза, че в рамките на настоящия мандат ще настоява да бъде създаден такъв център и работата по това ще продължи.

Трябва да показваме съпричастност, ако продължават да се случват такива неща, не говори добре за нацията, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов. На въпрос какво общините могат да направя във връзка с центрове за защита на пострадали от насилие, Апостолов коментира, че това е нещо, което общините могат да инициират през националното си сдружение. „Трябва да има по-голяма съпричастност, за съжаление повече се мисли, когато нещо се случи в нашите общини, а трябва да се подкрепяме всички заедно“, посочи кметът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари