Facebook спира някои функции в Европа

1
Причината, която компанията дава, са нови правила, които влизат в сила в рамките на Европейския съюз
Причината, която компанията дава, са нови правила, които влизат в сила в рамките на Европейския съюз

Facebook обяви, че е спряла някои функции на чат услугите си в Европа. Причината, която компанията дава, са нови правила, които влизат в сила в рамките на Европейския съюз, съобщава БиБиСи

Сред изключените функции е и защитата против насилие над деца. Това се налага, тъй като новата регулация забранява автоматичното сканиране и анализиране на лични съобщения.

"Тази влакова катастрофа наближава от лятото. Нито ЕС, нито някои от най-големите и влиятелни технологични компании в света успяха да намерят начин да я предотвратят. Това е тъжен ден за децата на Европа. Отиваме към много странен свят, ако законите за неприкосновеност могат да се използват да улесняват педофилите да комуникират с деца или за хора да разпространяват снимки с насилие", коментира Джон Кар от Коалицията за интернет безопасност на организацията Children's Charities.

Някои компании обаче не са се съобразили с новите правила. Microsoft например е заявила, че няма да спре своя филтър, защото смята, че е по-отговорно той да продължи да работи.

Смисълът на филтрите е да проверяват автоматично съдържанието, което потребителите обменят в лични комуникации. Маркират се само снимки и съдържание, което се разпознава като незаконно или с насилие и вече не е познато на проверяващите. Следи се и за разговори, които отговарят на различни маркери за опити за тормоз или привличане на жертви.

Новите правила влязоха в сила на 21-ви декември т.г. През октомври т.г. Европейският Съвет обяви, че е наясно с проблема. В блога си Facebook коментира, че е очаквала той да бъде решен, но това не е направено. Затова тя призовава да бъдат направени допълнения в закона, които да позволят законното използване на тези филтри.

Като алтернатива остава традиционното изпращане на сигнали до компаниите и правозащитни организации, когато човек засече рисково поведение. Facebook казва, че най-лесният и бърз начин за корекция е чрез издаването на допълнителни разрешения за изключение от правилото за определени цели и компании.

Microsoft казва, че ще остави филтъра въпреки потенциалните правни проблеми. Google, LinkedIn, Roblox и Yubo пък публикуваха обща позиция, в която казват, че променените закони създават "значителна неяснота" и имат неочаквани последици, които може да вредят на потребителите. Затова компаниите казват, че ще "останат непоколебими" в ангажимента си да защитават потребителите и се надяват проблемът да бъде решен скоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари