Ф. Ахмедова: Вървим към нови избори, управляват ни орел, рак, щука

0
Ферихан Ахмедова определи актуализирането на бюджета на Здравната каса, като наливане на пари в бездънна яма
Ферихан Ахмедова определи актуализирането на бюджета на Здравната каса, като наливане на пари в бездънна яма Снимка: Топ новини

"В момента управляват орел, рак, щука и още нещо, което ги подкрепя. В такъв вид коалиция, освен вицепремиер по коалиционната политика, се изисква и истинска коалиционна политика на участващите партньори. Иска ми се и на мен стабилно управление, но не виждаме как ще стане. Така както са я подкарали ще има нови избори. Влизаме в изборната спирала и това ще доведе страната до най-голямото дъно, което можем да ударим.

Това заяви днес народният представител на ДПС от 19-ти МИР - Русе Ферихан Ахмедова.

"За раздробяване на администрацията има пари. За вицепремиери и зам.-министри - има, а за коледни добавки на пенсионерите - няма. Това не е патриотизъм и не е моето разбиране за добро управление", коментира депутатът от ДПС.

Тя добави, че рецептата е администрацията да работи професионално. "Вместо това, на година има по няколко избора и след тях се прави чистка от горе до долу. Освен това приходната част се осигурява с работеща икономика. Вие очаквате ли развитие на икономиката в страна, в която министър на икономиката става човек, който нищо не разбира от икономика? Моите уважения и към госпожа Даниела Везиева, но да бяха я направили заместник-министър на образованието. Човек, който не е виждал живо предприятие в живота си, няма как да генерира икономически политики. Защо не питате сега - Кой?", заяви още Ахмедова.

Според нея, предлаганата актуализация на бюджета е узаконяване на грешно похарчени пари. Тя припомни, че Движението за права и свободи е искало актуализация на бюджета през юли 2014 г. "Предложението бе на Министерството на финансите и касаеше намаляване на приходната част с 500 млн. лв. и създаване на буфер от 500 млн. лв., който да бъде харчен по преценка на служебното правителство. Това не срещна подкрепа нито от партньорите ни от БСП, нито от ГЕРБ. Сега на 15 ноември ни се предлага узаконяване на вече похарчените през тази календарна година пари", коментира Ахмедова.

Депутатът от ДПС заяви, че Движението няма да подкрепи тази предлагана актуализация. Ферихан Ахмедова определи актуализирането на бюджета на Здравната каса, като наливане на пари в бездънна яма, без това да се отразява на качеството на здравеопазване у нас. Тя апелира към здравния министър Петър Москов при планираната реформа в сектора да не мисли само за орязване на разходите, а и за справедливо попълване на приходната част. Вместо ежегодно да се попълва бюджета на НЗОК от държавата, Ахмедова сподели, че при срещите си с хората е получила предложение всеки да може сам да разполага с тези 3.2% от доходите, които му се удържат за здравно осигуряване.

По думите й на практика липсва пазарен принцип, а командно-административния принцип на събиране и харчене на осгуровките, демотивира хората да си ги плащат. От друга страна бе коментирано още, че лекарите също са демотивирани за работа при липсата на адекватно заплащане за труда им. "За да се проведе реформа, трябва стабилност. През последната година това липсваше", отговори Ахмедова на журналистически въпрос за причината предлаганата от нея реформа да не се случи до момента.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари