Езиковед: Сглобка" и не-коалиция" са уродливи думи

1
Надявам се да спрем да използваме тези думи, казва проф. Владко Мурдаров
Надявам се да спрем да използваме тези думи, казва проф. Владко Мурдаров Снимка: БТА

Надявам се да спрем да използваме тези думи, казва проф. Владко Мурдаров

"Неправилно е да се каже "На сто процента", а се казва "Работата е свършена 100 процента или сто процентово, сподели в БНР проф. Владко Мурдаров, български езиковед и преводач.

"Това е един от изразите, който стана много модерен и който не се използва правилно.

Друг такъв израз е - "в пъти повече". Това е също погрешно и е по-добре за казваме - "многократно" вместо това - "в пъти повече".

Другият израз - "приято прекарване" или "приятно изкарване"? По-добре е да се каже - "Приятно прекарване". Това означава, че по-дълго време пожераваме на някого да се чувства добре - Прятно прекарване е правилното.

По другия казус - правилното е "На кого да кажа или предам", а не "На кой да кажа? Същото важи за някой и за никой. И там се казва - Няма да казваш на никого- това е правилното. Както и - "Мъжът, когото познавам добре".

По отношение - "да влезне" - "да излезне" - това дойде от диалектите. Влазям, излазям, всичко това не трябва да се употребява.

Правилното е "да вляза" - "да изляза".

Думи като сглобка" и не-коалиция" са уродливи думи. Надявам се да спрем да използваме тези думи, каза още проф. Владко Мурдаров.

По думите му речта ни е се напълнила все повече с клишета.

Дума като "входирам" също не се използва неправилно. Въведоха го юристите и вече всички хора "входират", каза езиковедът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    234234
    Естествено, че са уродливи думи след като сглобките му плащат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари