Евростат определи най-бедните региони в ЕС. Превземаме топ 10!

0
Десет столици-региони са сред най-богатите в ЕС. Лондон, Люксембург и Брюксел са начело на най-високите регионални БВП на човек от населението
Десет столици-региони са сред най-богатите в ЕС. Лондон, Люксембург и Брюксел са начело на най-високите регионални БВП на човек от населението Снимка: Силна Б

Пет от общо шестте региона в България са в топ 10 на най-бедните части на Европейския съюз, показва статистиката на Евростат.

През 2013 година регионалният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в България и Румъния, изразен в стандарти на покупателна способност, е бил сред най-ниските в Европейския съюз, показват данни на Европейската статистическа служба.

Единствено френската отвъдморска територия Майот е с по-слаб показател (27%) от пет от българските региони и е на дъното на класацията.

За българския Северозападен район регионалният БВП на човек от населението, изразен в стандарти на покупателна способност, е 30%, за Северен централен е 31%, а за Южен централен - 32%. В Североизточния и Югоизточния регион БВП е съответно 35 и 37%.

В Югозападният регион, в който се намира столицата София, БВП на човек от населението достига 72% от средното за ЕС

Десет столици-региони са сред най-богатите в ЕС. Лондон, Люксембург и Брюксел са начело на най-високите регионални БВП на човек от населението,

изразени в стандарти на покупателна способност. Най-висок е този показател във Вътрешен Лондон (325% от средното), следван от Люксембург (258%) и района на Брюксел (207%), спрямо среден показател 100% за ЕС.

Източник: БТА, Евростат
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари