Европрокуратурата разследва Урсула Фон дер Лайен заради „Пфайзер“

2
Брюксел отказва да коментира
Брюксел отказва да коментира Снимка: ЕПА / БГНЕС

Брюксел отказва да коментира

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на “Пфайзер”. Това обяви говорител на прокуратурата в Лиеж, цитиран от европейската редакция на “Политико”, информира Труд.

Следователи от Европейската прокуратура през последните месеци са поели работата от белгийските прокурори, разследващи Фон дер Лайен за “намеса в публични функции, унищожаване на текстови съобщения, корупция и конфликт на интереси”, става ясно от правни документи. За момента все още още никой не е обвинен във връзка със случая.

Разследването беше открито от белгийските власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство. Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на съобщения между фон дер Лайен и шефа на “Пфайзер” Алберт Бурла преди най-голямата сделка за ваксини в ЕС, на стойност 20 млрд. евро.

Развитието идва в деликатен за Фон дер Лайен момент, докато тя се опитва да бъде излъчена за втори мандат начело на Европейската комисия. Брюксел засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Мама ѝ курвенска,
    Направо я застреляйте тая, защо я бавите? Що хора измряха и осакатяха от „ваксините“ им!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари