Европейският съд: България е задължена да издаде личен документ на дете с две майки

0
Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки
Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки

България е задължена да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка

 Това стана ясно от решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург, публикувано във вторник, пише Свободна Европа. 

Става дума за Сара*, чиито родители са от България и Гибралтар, задморска територия на Великобритания. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки.

След това обаче нито една от трите държави не дава документ за самоличност на Сара. Испания го отказва, тъй като нито една от родителките не е гражданка на страната, Великобритания - понеже Гибралтар е задморска територия, а България - защото родителите не са мъж и жена.

Българските власти изискват получаването на български акт за раждане, за да предоставят гражданство на Сара. Но това се оказва невъзможно, тъй като документът предвижда само две графи - за майка и за баща.

"Държавата членка, на която това дете е гражданин, е задължена да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти", се казва в решението на Съда на ЕС, публикувано във вторник.

Това означава, че България трябва да предостави документи за самоличност на Сара, като използва акта за раждане, издаден от Испания.

Делото е заведено пред Административен съд на София-град през 2020 година от Деница Любенова, адвокат от ЛГБТ организация "Действие" . Съдията преценява, че по случая има въпроси, които засягат правото на ЕС, и за които досега не е бил получаван отговор. По тази причина делото в България е спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз.

Майките на Сара живеят в Испания от 2015 г., а през 2018 сключват брак в Гибралтар. Близо година по-късно се ражда и дъщеря им. От раждането си през 2019 г. до днес Сара няма документ за самоличност.

*Името е сменено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари