Европейските фермери постигнаха концесии след размирици в Брюксел

0
Протестиращите запалиха огньове в близост до сградата на Европейския парламент и свалиха статуя
Протестиращите запалиха огньове в близост до сградата на Европейския парламент и свалиха статуя

Протестиращите запалиха огньове в близост до сградата на Европейския парламент и свалиха статуя

Протестиращите фермери в Брюксел достигнаха до отстъпки от ЕС след демонстрации и размирици в столицата.

Повече от 1000 трактора спряха движението в част от Брюксел, а фермерите хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент, запалиха огньове в близост до сградата и свалиха статуя в знак на протест срещу правилата за опазване на околната среда и за повече помощ за справяне с нарастващите разходи и данъци.

Статуята, част от паметника на Джон Кокерил - британски белгиец, подпомогнал индустриалната революция в Белгия, който фермерите вероятно са объркали с някой, свързан с ЕС. Протестиращите също така запалиха фойерверки, за да окажат натиск върху срещата на върха на лидерите на Европейския съюз да направят повече в тяхна подкрепа, информира БГНЕС.

Малки групи се опитаха да съборят бариерите, издигнати пред парламента - на няколко пресечки от мястото, където се провеждаше срещата на върха - но полицията пусна сълзотворен газ и разпръсна вода по фермерите с маркучи, за да ги отблъсне.

По оценка на полицията основните пътни артерии в Брюксел бяха блокирани от около 1300 трактора. Служители по сигурността, облечени в екипировка за борба с безредиците, охраняваха бариерите на мястото, където лидерите провеждаха срещата си в централата на Европейския съвет.

Фермери от Италия, Испания и други европейски страни взеха участие в демонстрацията в Брюксел, както и продължиха протестите си у дома. В Португалия фермерите се отправиха към испанската граница в ранни зори, за да блокират някои от пътните връзки между двете страни.

Във Франция фермерите се насочиха към долната камара на парламента в Париж, а кадри от дрон показаха огромна колона от трактори на магистрала край Жосиньо, докато други блокираха магистрали около френската столица.

Фермерите твърдят, че не получават достатъчно заплащане, че са задушени от данъци и екологични правила и че са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел ще представи планове за облекчаване на правилата и бюрокрацията, критикувани от фермерите, които протестираха в цяла Европа.

Ръководителят на изпълнителния орган на блока заяви, че на предстояща среща на министрите от ЕС ще бъде представено предложение "за намаляване на административната тежест".

Фон дер Лайен подчерта, че Брюксел се вслушва във фермерите, особено след като блокът започна "стратегически диалог" с представители на европейския хранително-вкусов сектор.

Инициативата, която стартира миналата седмица, ще продължи няколко седмици и има за цел да намери консенсус за бъдещето на европейското земеделие през следващите пет до петнадесет години.

"Целта е заедно да разработим идея, визия и пътна карта как да постигнем общите си цели", заяви фон дер Лайен на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел за обсъждане на помощта за Украйна.

Недоволството на фермерите включва преговорите на ЕС с южноамериканския блок Меркосур, чиито членове основатели са Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Те се опасяват, че всяко търговско споразумение между ЕС и Меркосур ще понижи още повече цените на техните продукти и ще засили конкуренцията от страна на държавите износителки, които не са обвързани със строгите и скъпи закони на ЕС за околната среда.

Фон дер Лайен настоява, че Европейският съюз е запознат с тези опасения.

БГНЕС припомня, че водещите профсъюзи на земеделските производители във Франция призоваха да се прекратят общонационалните протести срещу заплащането, данъците и регулациите, след като получиха обещания за финансова и друга помощ от правителството.

"Решихме да преустановим блокадите на пътищата и да преминем към нова форма на мобилизация", заяви председателят на Младите фермери (JA) Арно Гайо на пресконференция заедно с Арно Русо, ръководител на най-големия селски профсъюз FNSEA, който е тясно свързан с JA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари