Европейската прокуратура по-бързо да се формира и да започне разследвания в България

0
Корнелия Нинова: Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият удар, който е нанасяла Европа върху българското правителство
Корнелия Нинова: Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият удар, който е нанасяла Европа върху българското правителство

„Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият удар, който е нанасяла Европа върху българското правителство и то от партньорите на ГЕРБ“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра й. Тя цитира данни от документа: „2/3 от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни видни политически личности. Но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия“. Според Нинова това е оценка на ЕК за България.

„Кои са местните политически личности, за които в България не се водят разследвания за финансови злоупотреби?“, попита председателят на БСП. Тя припомни изказване на прокурора Гешев за КТБ, според което български политици са получавали нерегламентирано пари от Цветан Василев в куфарчета.

„Тогава питахме - кои са тези български политици. До ден днешен нямаме отговор на този въпрос. Същият въпрос седи и сега и ще го отправим към ЕК и към главния прокурор на България, категорична е Нинова.

Тя припомни и как правителството на Борисов се бори с прането на пари – като кара детски учителки, читалищни дейци да се редят в ДАНС на опашка и да подават декларации за пране на пари.

„Като кара счетоводители и адвокати да доносничат за своите клиенти, но си затваря очите пред констатациите на Европа, че в големите злоупотреби и кражби стоят местни видни политически личности. Искаме да ги знаем- кои са и защо върху тях има чадър и Комисията казва, че не се разследват тези съмнителни сделки?“, попита Нинова.

По нейните думи това поставя големия въпрос за борбата с корупцията и справедливостта.

„Във връзка с това поставяме и следващ въпрос на правителството – на какво основание, с какви мотиви, с чие решение правителството на България гласува избора на бъдещия европейски прокурор“, подчерта тя и допълни, че двете неща са свързани.

„Ние настояваме европейската прокуратура по-бързо да се формира, да заработи и да започне реални разследвания за злоупотреби с европейски средства в България, каза още Корнелия Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари