Европейската комисия откри първия търг за общи покупки на газ в ЕС

1
Търгът продължава до 15 май
Търгът продължава до 15 май Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е историческа стъпка, отбеляза Марош Шефчович

Европейската комисия обяви, че днес открива първия търг за съвместни покупки на газ в ЕС. "Това е историческа стъпка, за първи път ЕС използва общата си икономическа тежест за увеличаване на енергийната сигурност и за да се справи с високите цени на газа", отбеляза по този повод зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

Отговорът на пазара е положителен и насърчаващ - 107 доставчици заявиха досега участие, посочи той. По неговите думи до днес 77 европейски дружества са подали заяви за покупка на общо 11,7 милиарда кубически метра газ. От тези количества се предвижда 2,5 милиарда куб. метра да бъдат втечнен газ, а останалите 9,6 милиарда кубика ще бъдат доставени по газопроводи, предаде БТА.

Търгът продължава до 15 май и засяга доставки от юни тази година до май догодина. По думите на Шефчович, общите доставки дават възможност за допълнително отдалечаване от руските снабдители на газ и разширяване на пазара за доставчици от други държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари