Европарламентът ни забрани да решаваме за ГМО - храните

0
Предлогът е, че страните трябва да имат отговорност към общите интереси на ЕС, а не на национално ниво
Предлогът е, че страните трябва да имат отговорност към общите интереси на ЕС, а не на национално ниво

Европейският парламент отхвърли проектозакон, който позволява отделните страни в Европа да налагат забрана на национално ниво за внос на генномодифицирани организми (ГМО) и фураж, съобщава „Блумбърг", цитиран от БГНЕС.

В Страсбург мнозинството евродепутати гласуваха против гарантиране право на правителствата в ЕС едностранно да се отказват от правила на единния пазар в съюза за генномодифицирани организми (ГМО) и фураж за животни.

Европейската комисия предложи проектозакона през април.

Страните членки трябва да поемат своите задължения и да вземат общо решение на ниво ЕС, а не да въвеждат забрана на национално ниво", обяви Джовани Ла Вия (ЕНП, Италия), който председателства комисията по околна среда към 751-местния парламент, която по-рано този месец препоръча отхвърляне на проектозакона.

577 евродепутати гласуваха против предложението на Европейската комисия, 75 го подкрепиха, а 38 се въздържаха, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

През януари 2015 г. Европейският парламент прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генномодифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари