Европарламентът гласува стандарти за киберустойчивост

0
Целта е да бъдат защитени цифровите продукти в ЕС
Целта е да бъдат защитени цифровите продукти в ЕС

Целта е да бъдат защитени цифровите продукти в ЕС

Европейският парламент гласува за нови стандарти за киберустойчивост, чрез които ще защити цифровите продукти в ЕС от киберзаплахи.

Регламентът, който вече беше договорен със Съвета през декември 2023 г., има за цел да гарантира, че продуктите с цифрови характеристики са сигурни за използване, устойчиви са на киберзаплахи и предоставят достатъчно информация за своите качества по отношение на сигурността.

Важните и критичните дигитални продукти ще бъдат включени в различни списъци в зависимост от тяхното ниво на риск по отношение на киберсигурността. Продуктите, за които се счита, че представляват по-висок риск за киберсигурността, ще бъдат проверявани по-строго от специален орган, докато други могат да преминат през по-лек процес на оценка на съответствието, като в повечето случаи този процес ще бъде управляван от самите производители.

Новите правила ще обхващат продукти като софтуер за системи за управление на идентичността, мениджъри на пароли, биометрични четци, интелигентни домашни асистенти и частни камери за сигурност. Освен това актуализациите на сигурността на продуктите трябва да се инсталират автоматично и отделно от актуализациите на функционалността.

Европейските депутати настояха също така Агенцията на Европейския съюз по киберсигурност да бъде по-тясно ангажирана при откриване на уязвимости и възникване на инциденти, съобщава NOVA. Агенцията ще бъде уведомявана от съответната държава членка и ще получава информация, за да може да оцени ситуацията и ако установи системен риск, ще информира другите държави членки, за да могат да предприемат необходимите мерки.

За да подчертаят значението на професионалните умения в областта на киберсигурността, членовете на Европейския парламент също така представиха програми за образование и обучение, инициативи за сътрудничество и стратегии за повишаване на мобилността на работната сила в рамките на регламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари