Европа е посмешище на световната икономика!

0
Der Spiegel коментира състоянието на ЕС след Брекзит
Der Spiegel коментира състоянието на ЕС след Брекзит

След излизането на Великобритания от ЕС Брюксел бързо губи своето влияние в световната политика и икономика, пише колумнистът на Der Spiegel Хенрик Мюлер в статията "Шокът от Brexit: Европа е посмешище на световната икономика" (Brexit-Schock Europa – die Lachnummer der Weltwirtschaft).

Европа застина във вцепенение след Brexit. Референдумът против ЕС вся неувереност в лидерите от двете страни на Ламанша. Това, че британците обърнаха гръб на ЕС, води към връщане позициите на малките държави” – пише авторът, цитиран от БЛИЦ.

Най-важните за ЕС въпроси започват да се обсъждат вече от самите страни-членове, отбелязва Мюлер. Например Германия призова националните парламенти да ратифицират търговското споразумение СЕТА с Канада, макар въпросите на външната търговия да са прерогатив на Евросъюза.

Европа се кани да отстъпи на втори план. В света, където тон задават великите държави като САЩ, Китай и Русия, ЕС в сегашното си състояние бързо губи влияние” – счита авторът.

Той посочва, че ЕС отстъпва позиции не само в в световната политика. Например във военно отношение Европа остава твърде слаба и зависима от САЩ. След Brexit губят сила и икономическите санкции като инструмент на външната политика – основният финансов център Лондон вече няма да е в състава на ЕС.

Сега ЕС даже не е в състояние да изпълни обещанията, дадени на Украйна. Холандия през есента на референдум отклони споразумението за асоцииране” – се отбелязва в публикацията.

"Общата неопределеност се отразява и на финансовите пазари. Централните банки се опитват да стабилизират ситуацията, но с времето те ще бъдат претоварени с ролята на „кризисни пожарникари”, счита Мюлер. Според него, сегашната „парализа” на ЕС рискува да доведе до неговото разрушаване.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари