Европа е отчела по-голям брой на новозаразени от Индия, Бразилия и САЩ взети заедно

0
Сегашният брой на новозаразените е и проверка за решимостта на правителствата да оставят училищата отворени
Сегашният брой на новозаразените е и проверка за решимостта на правителствата да оставят училищата отворени

Европа прехвърли прага от 150 000 нови случая на коронавирус на ден. 

Голяма част от страните върнаха по-строгите ограничения, включително затваряне или намаляване на работното време на баровете.
Сегашният брой на новозаразените е и проверка за решимостта на правителствата да оставят училищата отворени и да продължат медицинското обслужване на пациенти без COVID-19.

Европа е отчела по-голям брой на новозаразени от Индия, Бразилия и САЩ взети заедно.

По-голямата част от отчетените случаи в Европа тази седмица са във Великобритания, Франция, Русия, Нидерландия, Германия и Испания. 

В Европа са регистрирани над 17% от случаи на коронавирус в света и близо 22% от смъртните случаи.

Словашката полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращи, недоволни от ограниченията, наложени заради коронавируса пред правителствения дворец в Братислава, съобщи сайта на вестник „Правда“, цитиран от Сега.

По-голямата част от участниците в акцията, която беше координирана от организаторите чрез социалните мрежи, бяха футболни фенове. Много от тях бяха без защитни маски, носенето на които е задължително в републиката. Те скандираха обиди към министър-председателя и правителството на Словакия, хвърляха камъни, празни бутилки и димки по войниците на специалните части, разположени пред двореца. Някои протестиращи на свой ред заявиха, че специалните части са изстреляли гумени куршуми по тях.

Митингът се проведе в условията на извънредна положение в Словакия поради ускоряващото се разпространение на коронавируса. В републиката е въведена забрана за събиране на повече от шест души. Нарушителите са заплашени от глоби до 1 659 евро. Ако сред тях има лица, които имат положителен тест за коронавирус, могат да бъдат преследвани за умишлено разпространение на опасна инфекция, за което се предвижда затвор от 4 до 10 години. За нападение на полицай се предвижда присъди от 12 до 25 години.

През изминалото денонощие словашките лекари са установили 1968 случая на заразени с коронавирус. Общият брой на заразените хора в страната, чието население е около 5,5 милиона души, достигна 28 268. 82 са починали от усложнения, причинени от вируса, 11 от тях за последното денонощие.

Междувременно феновете на чешките футболни и хокейни клубове възнамеряват да проведат протест, подобен на този в Братислава, днес на централния площад в Прага - Стария град.

В Черна гора  заведенията за хранене в Будва, Цетине, Колашин, Улцин и Жабляк от понеделник ще бъдат затворени заради влошената епидемиологична обстановка в тези общини. Информацията е разпространена от черногорския институт за обществено здраве в Подгорица. Нивото на заразяване с коронавирус в тези общини е над 800 на 100 000 жители и затова от понеделник ще влязат в сила по-строги мерки, които ще продължат 14 дни. Според новите правила се забранява събирането в жилища на лица, които не са членове на едно домакинство, съобщава черногорското издание „Вйести”. Все още не е ясно дали ще бъдат затворени и училищата във въпросните общини.

Италия е регистрирала нови 10 925 коронавирусни инфекции през последните 24 часа, заявиха днес от министерството на здравеопазването. Това е е несъществено увеличение спрямо предишния рекорд от 10 010 случая от петък, съобщи „Гардиън”. Днес в страната има 47 смъртни случая, свързани с COVID-19, което е многократно по-малко от периода в разгара на пандемията през март и април, когато смъртните случаи за денонощие достигаха до над 900 души. В понеделник се очаква премиерът на страната Джуезпе Конте да обяви новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари