Евродепутатите канят Кирил Петков и Гешев на изслушване

0
Мониторингова група на ЕП за демокрация организира изслушване за ситуацията в България
Мониторингова група на ЕП за демокрация организира изслушване за ситуацията в България Снимка: Стопкадър

Мониторингова група на ЕП за демокрация организира изслушване за ситуацията в България

Членовете на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организират изслушване за ситуацията в България на 27 януари в Брюксел, съобщи българският евродепутат Елена Йончева във вторник.

Покани ще бъдат изпратени до представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и другите институции в страната, които имат отношение към върховенството на правото в страната.

Очакването към новите управляващите е да представят плановете си за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията.

На вниманието на Европейския парламент ще бъде поставен въпрос за медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти. В края на миналата седмица „Репортери без граници“ заклеймиха „съдебния тормоз“ върху Mediapool и Биволъ.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „Барселонагейт”, например, не е приключен“, коментира Елена Йончева.

Във влиятелната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група. Те успяха да провокират декларацията на Европейския парламент от 5 октомври 2020 година, с която бяха констатирани проблемите на България с корупцията, върховенството на закона и беше осъдено полицейското насилие.

Наблюдението на България от мониторинговата група започна през лятото на 2020 година, когато страната бе разтърсена от гражданските протестите срещу управлението на ГЕРБ и главния прокурор. Много активно по този въпрос работеха българските евродепутати Елена Йончева и Радан Кънев.

Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор.

Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. И в двата случая беше необходимо европейските депутати да отправят допълнителни писмени въпроси, за да получат още разяснения“, припомня Елена Йончева.

По настояване на Йончева, през септември 2021 г., мониторинговата група, начело с председателя ѝ Софи ин’т Велд беше на мисия в България. Европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари