Петър Витанов: Висшият съдебен съвет задминава и воайорски телевизионни програми

1
Това, което се случва, прилича на отмъщение, вендета между два клана, смята евродепутатът
Това, което се случва, прилича на отмъщение, вендета между два клана, смята евродепутатът Снимка: Facebook

Това, което се случва, прилича на отмъщение, вендета между два клана, смята евродепутатът

"Видимо се направи опит за заглушаване на това изслушване. Опит, който нямам съмнение, че тръгва от София."

Това заяви по БНР евродепутатът Петър Витанов след вчерашното изслушване на главния прокурор Иван Гешев пред мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE в Страсбург.

"За мен добри няма. Българското общество си дава сметка, че тук добри и положителни герои няма. Това, което гледам през последните седмици, на мен ми прилича не на търсене на справедливост, а на отмъщение, вендета между два клана. Това, което се случва, е много далеч от съдебната реформа", каза Витанов в предаването "Преди всички".

Според него по пошлост Висшият съдебен съвет задминава и воайорски телевизионни програми.

"Остави отчайващо усещане у зрителите и слушателите, че цялата съдебна система е толкова зависима, така узурпирана от една или две политически личности, че дори свалянето на Гешев не може да бъде възприето като съдебна реформа."

Стремежът в момента към Гешев да има форма на симпатия се дължи на това, че хората си дават сметка, че той е един от системата, но в момента разобличава неща, за които занимаващите се професионално с политика са подозирали, смята евродепутатът.

"Борисов в компанията на още една-две политически фигури контролират изцяло съдебната система", подчерта Петър Витанов. По думите му това сега става очевидно за широката общественост.

"Завършена е една цикличност. Кариерите на някои хора стартираха, като се противопоставяха на едни от знаковите фигури в ДПС. Днес същите тези хора ще правят конституция заедно, управляват заедно и са в негласна коалиция заедно. Даже имаме конституционна комисия, която е много вероятно да бъде оглавена от една от знаковите фигури (Делян Пеевски – бел. ред.)"

По казуса с поисканите от главния прокурор Иван Гешев депутатски имунитети и парламентарната комисия, която ще ги разглежда, евродепутатът отбеляза:

"Това, което се случва в България, е нищо повече от пускане на бърза центрофуга в парламента. То следва логиката на записите, които чухме преди 2 седмици. В Европейския парламент има различен подход – голяма част от хората доброволно си предоставят имунитета, по начин, който е практиката и в България. Ние 30 години имаме практика, в която всички с поискан имунитет си го дават, без да се сформират нарочни комисии. В т.нар. правна комисия към Европейския парламент се разглежда въпросът с имунитетите по принцип. В 95% от случаите тази комисия дава препоръка за сваляне на имунитета."

Витанов е категоричен, че няма нужда от нарочна комисия за поисканите имунитети и оприличи случващото се на "опит за забавяне на цялата процедура, опит да се върви по линията на записа" на Радостин Василев, тоест "да се перат Борисов и неговата политическа партия и да се протака".

За момента на оттеглянето на лидера на БСП Корнелия Нинова от преговорите за правителство - в деня, в който Иван Гешев скъса оставката си, Витанов изрази хипотеза, че в очевидната по думите му война между Гешев и Борисов, "ако Корнелия Нинова беше застанала на страната на Борисов, може би щеше да е първата косвена жертва".

Ако имаше правителство с ГЕРБ, за БСП това щеше "да бъде пагубно и да маркира един предизвестен край", подчерта той.

"Унижението ни беше спестено. Унижението в момента е на гърба на избирателите на ГЕРБ, но най-вече на ПП и ДБ."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари