Евродепутати искат ревизия на европрокурорка от България

0
Също така се отнасят с недоверие към пратениците в Европейската прокуратура от Белгия и Португалия
Също така се отнасят с недоверие към пратениците в Европейската прокуратура от Белгия и Португалия Снимка: архив

Също така се отнасят с недоверие към пратениците в Европейската прокуратура от Белгия и Португалия

Европейският парламент поиска пълната документация за номинирането на кандидати за Службата на европейския прокурор от България, Белгия и Португалия, съобщи базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.com.

Причината е сериозно подозрение, че представители на изпълнителната власт са игнорирали мнението на комисията по избора. При отказ Европарламентът е готов да заведе дело срещу Съвета на ЕС в Европейския съд, обясни вестник Сега.

Миналия септември колегиумът на европейската прокуратура положи клетва пред Европейския съд в Люксембург, но възникнаха подозрения за изрядността на избора на 22-та национални прокурори, делегирани към първия европейски прокурор Лаура Кьовеши. Нейната служба ще преследва нарушителите на европейските финансови интереси.

22-те страни, които пожелаха да участват в първата общоевропейска прокуратура, бяха поканени да представят по трима кандидати. Независима комисия трябваше да прецени качествата им и да ги подреди в списък. Съветът на ЕС, където заседават министрите, обаче не се съобрази с подреждането на кадидатите от трите проблемни държави. По принцип той не бе длъжен да се съобрази с препоръката на оценъчната комисия, но трябваше да обясни защо не я взема предвид. Министрите не дадоха никакви публични обяснения и това предизвика остра реакция от група университетски преподаватели и други юристи, които написаха отворено писмо до Европейския парламент. Скандалът засегна особено силно Португалия, където заместник-министър на правосъдието подаде оставка.

Евродепутати заявяват по адрес на Съвета на ЕС: "Ако нямате какво да криете, покажете документите". Те искат да знаят на какво основание са предпочетени кандидати, които не са оценени най-високо от независимата комисия по избора. Министрите не би трябвало да пренебрегват препоръката на оценъчната комисия, освен ако не са получили от съответната държава информация, която налага разместване на кандидатите.

Българската пратеничка, одобрена от министрите, е Теодора Георгиева, съдия от Софийския административен съд. Другите две кандидатки бяха прокурорките от Софиийската градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова.

Въпросът ще бъде поставен днес остро в Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (ЛИБЕ), където от името на португалското председателство на Съвета на ЕС е поканена за обяснение португалската министърка на правосъдието Франсишка ван Дунем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Връзката с жена е като ПИН кода - сбъркаш три пъти и си блокиран!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари