Евродепутатът Цветелина Пенкова: В краткосрочен план Европа не може да се справи без руски газ

0
Няма алтернативни доставчици и няма достатъчно свободни количества газ, добави тя
Няма алтернативни доставчици и няма достатъчно свободни количества газ, добави тя Снимка: bTV

Тя обясни, че не изключва вариант пред България за преговори с „Газпром“.

В краткосрочен план Европа не може да се справи без руски газ. Няма алтернативни доставчици и няма достатъчно свободни количества газ.

Това заяви в „Лице в лице“ по bTV  евродепутатът Цветелина Пенкова.

Тя обясни, че не изключва вариант пред България за преговори с „Газпром“.

Това е решение, което трябва да гарантира запълването на газовото хранилище в Чирен. В момента капацитетът е запълнен на 40%, а в Европа са на 70%. Когато говорим за тази мярка, трябва да говорим за съществуващия договор“, посочи Пенкова.

Според нея само редовно правителство, а не служебен кабинет може да обмисля вариант за дългосрочни договори.

„Най-големите потребители на природен газ през зимните месеци са топлофикациите. Там възможности за икономии не съществуват. Индустрията и предприятията, които не са взели мерки и не могат да минат на електричество – това също ще е невъзможно. Не бива да допускаме домакинствата и крайните потребители да платят цените на кризата“.

Намаляването на отопленото с един градус през зимните месеци в големи учреждения води до 6% намаляване на консумираната енергия. По подобен начин вкъщи може да се повиши температурата в хладилниците, да се изключват електроуреди, които не ползваме. Тези мерки може да звучат странно, но сме изправени пред реалности, които изискват да направим малкото“, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари